Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Mensen online beledigen? Instagram probeert u op andere gedachten te brengen

Mensen die anderen willen beledigen op Instagram krijgen binnenkort een melding. Hiermee wil het sociale­media­platform komaf maken met onlinepesten. Instagram gebruikt artificiële intelligentie (AI) om beledigende taal te detecteren.

"We weten dat pesten een uitdaging voor velen is", schrijft Adam Mosseri, de baas van Instagram, in een blogpost waarin hij de nieuwe maatregel aankondigt. "Wij zijn vastberaden om het voortouw te nemen in de strijd tegen onlinepesten, daarom zijn we de hele ervaring van Instagram aan het herbekijken", aldus Mosseri.

Lees verder onder de foto.

Pesters tegenhouden met "Restrict"

Om onlinepesten tegen te gaan komt Instagram nu met een tool. Gebruikers die anderen willen beledigen op Instagram, krijgen een melding met de vraag of ze het bericht zeker willen plaatsen. "De melding geeft de mensen de kans om na te denken over hun bericht. Het zorgt ervoor dat de ontvanger het bericht niet zal ontvangen", legt Mosseri uit.

Naast de melding werkt Instagram ook aan een tool om pesters tegen te houden. "We horen van jonge gebruikers dat ze pesters niet graag blokkeren of aangeven. Dit kan de situatie laten escaleren", zegt Mosseri. Daarom komt Instagram nu met "Restrict". Als iemand een "Restrict"-label krijgt, worden zijn commentaren op jouw posts alleen maar voor hem zichtbaar. Zo kunnen anderen de berichten van de pester niet zien. Zij kunnen ook niet zien wanneer je actief bent op Instagram.

Meest gelezen