Jean-Marie Dedecker wil niet weten van rookvrije zones op het strand: "Pestgedrag en betutteling"

Op steeds meer plaatsen aan onze kust worden rookvrije zones ingericht. Maar in Middelkerke zullen die er niet al te snel komen. Burgemeester Jean-Marie Dedecker hekelt "de betuttelingsmaatschappij" en vindt naar eigen zeggen dat er genoeg gezonde lucht is op het strand.

Oostende, Bredene en De Panne hadden al rookvrije zones op het strand en nu sluit ook Zeebrugge zich daarbij aan. De burgemeester van Middelkerke daarentegen denkt er niet aan om op zijn stranden ook rookvrije zones in te richten.

"Onze bepamper- en betuttelingsmaatschappij is niet aan mij besteed", zegt Jean-Marie Dedecker in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Je mag op ons strand nog rustig een neut (een borrel, red.) drinken en een sigaretje roken." Volgens Dedecker is dat een "kwestie van gezond verstand in plaats van alles constant te verbieden en pestgedrag uit te oefenen omdat iemand een sigaretje rookt."

Het probleem van "meeroken" stelt zich niet op het strand, zo zegt burgemeester Dedecker. "Het strand is een plaats met veel gezonde lucht, waar de wind om je oren waait. We hebben ruim 7 kilometer strand. Mensen die niet tegen het roken kunnen, hebben daar alle plaats om te gaan zitten op een plaats waar niet gerookt wordt." Zien roken, doet roken, zeggen sommige experts dan weer. Maar dat wuift Jean-Marie Dedecker weg. "Zien drinken, doet drinken. En zien vrijen, doet vrijen."

Sigarettenpeuken op het strand zijn wel een probleem, erkent Dedecker. Maar dat probeert Middelkerke dan weer op te lossen met het aanbieden van kartonnen uitdoofbakjes. "En vroeger lagen er veel meer peuken." Ook hondendrollen vormen een probleem op het strand. Voor honden heeft Middelkerke dan wel weer verboden zones op het strand.

Meest gelezen