foto Peter Hilz (C)

Kwart van alle woonleningen is voor aankoop van tweede verblijf

In 2018 werd één op de vier woonleningen afgesloten voor de aankoop van een tweede woning. Dat blijkt uit cijfers van grootbank BNP Paribas Fortis waarover Het Laatste Nieuws bericht. Vastgoed blijft een populaire investering. 

In 2017 werd een vijfde van alle hypothecaire leningen gebruikt voor de aankoop van een tweede verblijf. Eén jaar later, in 2018, was dat al een vierde. De aankoop van een tweede woonst is een populaire investering, zegt Sébastien Degand van BNP Paribas Fortis. En dat komt vaak door de leeftijd van wie leent: "Wie leent voor een tweede verblijf is gemiddeld wat ouder, 44 jaar. Mensen die een hypotheek afsluiten voor een eerste huis zijn gemiddeld 38. Die wat oudere klanten hebben meer geld op hun spaarrekening staan, en zoeken een manier om dat geld te investeren."

Wie het slim aanpakt, kan de eigen kosten ook beperken, zegt Degand. "Mensen kopen een tweede verblijf aan om er zelf plezier van te hebben, maar ook om het zelf te verhuren. Op die manier kan je de kosten van de lening weer terugverdienen."

Geen appartement op de dijk of villa in Toscane

Wie bij een tweede verblijf vooral denkt aan een vakantiewoning of appartement met zicht op zee, heeft het mis. 90% van alle tweede verblijven waarvoor BNP Paribas Fortis de lening voorzag, bevindt zich in Brussel en het binnenland. Slechts 6% aan de kust en 4% in de Ardennen. Vakantiehuisjes in het buitenland maken ook maar een klein deel uit van het geheel. 90% van de aangekochte woningen bevindt zich in België, amper 10% in het buitenland. Daar blijven Spanje, Italië en Frankrijk de meest populaire landen om vastgoed aan te kopen.

60% van de woningen wordt uiteindelijk verhuurd, in studentensteden Leuven en Louvain-la-Neuve wordt een kwart van de aangeschafte woningen verhuurd.  

Geleend bedrag steeds hoger

We lenen niet alleen vaker voor de aankoop van een tweede verblijf, maar ook meer. 199.500 euro, zoveel werd er in 2018 gemiddeld ontleend voor de aankoop van een tweede verblijf. Dat is iets minder dan het jaar ervoor, zo'n 200.000 euro in 2017, maar wel meer dan wat langer terug in de tijd. In 2016 ging het om 155.000 euro.

Meest gelezen