Reporters / Food & Drink Photos

Margaritaliefhebbers, opgepast: combinatie van limoensap en zon kan "brandwonden" veroorzaken

Pas deze zomer op wanneer u in contact komt met limoensap en daarna de zon opzoekt. Een chemische stof in het sap gecombineerd met UV-stralen van de zon kan een ernstige huidirritatie veroorzaken die doet denken aan een brandwonde.

Een limoen uitpersen om een margarita te maken of om guacamole wat meer smaak te geven: het lijkt onschuldig, maar toch is het vooral in de zomer opletten geblazen. Limoensap morsen op uw handen of andere lichaamsdelen kan in combinatie met een langdurige blootstelling aan de zon huidirritatie met blaarvorming veroorzaken.

De irritatie vertoont zich niet onmiddellijk. Pas enkele uren na blootstelling aan de zon ontstaan jeukende rode vlekken, waarna zwelling en blaarvorming optreden. Door die blaarvorming heeft de huidirritatie wat weg van een brandwonde. Wanneer de zwelling verdwijnt, zijn er vaak nog wekenlang donkere vlekken zichtbaar op de plaats van de irritatie.

Lees verder onder de foto.

De officiële benaming voor de pijnlijke huidirritatie is "fytofotodermatitis". De boosdoener is een groep van chemische verbindingen - "furocoumarinen" - die terug te vinden zijn in citrusvruchten en etherische bergamotolie, maar ook in planten zoals berenklauw, selder, peterselie en wijnruit. Typisch voor "furocoumarinen" is dat de chemische stof pas geactiveerd wordt wanneer hij in contact komt met UV-stralen, zonlicht dus. 

Bent u in contact gekomen met limoensap? Was dan uw handen en eventueel andere lichaamsdelen uitvoerig met water en zeep en blijf zo veel mogelijk uit de zon. 

Meest gelezen