Videospeler inladen...

Zwart op wit in NAVO-documenten: "Kernwapens op luchtmachtbasis Kleine Brogel"

Er liggen wel degelijk Amerikaanse kernwapens op de luchtmachtbasis Kleine Brogel in Limburg. Dat blijkt uit documenten van de parlementaire assemblee van de NAVO die VRT NWS kon inkijken. Volgens  het document liggen er in totaal zo'n 150 Amerikaanse kernwapens op zes basissen in Europa en Turkije. Het document werd in april uitgedeeld aan de leden van het NAVO-parlement, maar de bewuste passage werd uit de finale versie opnieuw geschrapt.

Het document "A New Era for Nuclear Deterrence? Modernisation, Arms Control, and Allied Nuclear Forces" gaat over de vernieuwing van de Amerikaanse atoomwapens in Europa en werd opgesteld voor parlementariërs uit de verschillende NAVO-lidstaten.  Onder meer Wouter De Vriendt van Groen kreeg het document in handen. 

Het niet-geclassificeerde rapport somt alle basissen op in Europa waar kernwapens worden opgeslagen. Het gaat om Büchel in Duitsland, Aviano en Ghedi-Torre in Italië, Inçerlik in Turkije, Volkel in Nederland en Kleine Brogel in ons land. "In totaal bevinden zich er zo'n 150 Amerikaanse atoomwapens op die basissen." 

(Lees verder onder een stuk uit het document.)

In de versie die afgelopen donderdag verscheen, werd de bewuste passage intussen aangepast.  Off the record vernemen we dat het vermelden van de militaire basissen wellicht is gebeurd door een rapporteur die niet besefte dat dit soort informatie niet in dergelijke documenten gepubliceerd mag worden. 

Herbekijk hieronder de analyse van Jens Franssen in "Het Journaal" (lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Nieuwe F-35's kunnen worden ingezet voor atoomwapens

De aankoop van 34 nieuwe gevechtstoestellen F-35A past volgens het rapport in de vernieuwing van de atoomwapenstrategie van de NAVO. België beschikt vandaag over F-16's die zijn uitgerust om er Amerikaanse kernwapens onder te hangen. Ook de 34 nieuwe F-35A's zullen dat in de toekomst kunnen. Het rapport stipt aan dat Nederland en Italië, waar ook Amerikaanse kernwapens liggen, ook voor de F-35 kozen. 

Van alle kandidaten om de F-16 op te volgen, kan alleen de F-35 Amerikaanse kernwapens dragen. De Belgische regering noemde die mogelijke inzetbaarheid van Amerikaanse kernwapens "een plus" bij de uiteindelijke keuze voor de F-35. De capaciteit woog wel niet erg zwaar door bij de technische evaluatie en de eindbeslissing. 

Geen debat over kernwapens in België?

Er liggen al tientallen jaren kernwapens in ons land, maar het debat daarover wordt niet gevoerd. Dat er kernwapens liggen op de luchtmachtbasis van Kleine Brogel is overigens al enkele jaren een publiek geheim. VRT NWS bracht eerder op basis van interne documenten van Defensie al uit dat ze er zijn.

"Geen commentaar. Ik kan niets ontkennen of bevestigen over kernwapens in België", klinkt het bij het kabinet Defensie. Overigens al jaren. Na zijn afscheid van de nationale politiek sprak ex-premier Jean-Luc Dehaene zich wél uit tegen de aanwezigheid van kernwapens in ons land. 

(Lees verder onder de foto.)

In tegenstelling tot andere landen wordt er geen debat gevoerd over de aanwezigheid van kernwapens in België. Opmerkelijk, aangezien de standpunten, ook politiek ver uiteen liggen. 

Verboden wapen, of goedkope verzekering?

Volgens tegenstanders zouden kernwapens verboden moeten worden omdat ze zo krachtig zijn dat ze altijd burgerslachtoffers zullen maken. Bovendien kost het vernieuwen en het in stand houden van het kernwapenarsenaal handenvol geld. De vernieuwing van de generatie kernbommen die ook in Kleine Brogel liggen (type B61-12) kost alleen al tussen de 6 en de 9 miljard (!) euro. 

Voorstanders wijzen erop dat geen enkele kernmacht tot nu toe wil ontwapenen en dat het evenwicht tussen de huidige kernstaten wel degelijk een vorm van stabiliteit brengt, en dus oorlog helpt te voorkomen.

Kernwapens kosten ons land niets, en we kopen er ons internationaal gewicht mee

Een voormalig minister van Defensie

Verschillende ministers bevestigden dat de Amerikaanse kernwapens in ons land, België boven zijn gewicht doet boksen binnen de NAVO. Zeker omdat ons land te weinig uitgeeft aan zijn defensie-verplichtingen.

Ook diplomaten bevestigen dat de aanwezigheid van Amerikaanse kernwapens ons weinig tot niets kost. Ze worden opgeslagen in beveiligde silo's op de luchtmachtbasis van Kleine Brogel, en het zijn Amerikaanse militairen die binnen de basis zorgen voor een extra bewaking. "Mocht ons land dat niet doen, dan zouden we dat netto moeten betalen in de vorm van meer uitgaven voor defensie", zegt een voormalig minister van Defensie aan onze redactie. 

De 'FAT MAN' werd in 1945 door de VS boven Nagasaki, Japan, afgeworpen

Meest gelezen