Nicolas Maeterlinck

Nultolerantie voor alcohol in het verkeer? Meer dan 7 op de 10 Vlamingen zeggen ja, maar wat zeggen politieke partijen?

In het kader van de Stemtest in de aanloop naar de vorige verkiezingen polste VRT NWS naar uw mening over nultolerantie rond alcohol op de weg. 73 procent was het daarmee eens. Nochtans gingen maar 2 van de 7 politieke partijen akkoord met die stelling. De discussie rond nultolerantie laait weer op nadat Vlaams Parlementsvoorzitter Kris Van Dijck (N-VA) werd betrapt op dronken rijden. We zetten de standpunten van de verschillende partijen nog eens op een rijtje.

Twee weken geleden werd kersvers Vlaams Parlementsvoorzitter Kris Van Dijck door de politie met zijn wagen langs de kant gezet. Net daarvoor had hij een aanhangwagen aangereden. Na een alcoholtest bleek dat Van Dijck 1,42 promille alcohol in zijn bloed had. Dat komt naar schatting overeen met zo'n 6 glazen alcohol.

Van Dijck kreeg sindsdien een berg kritiek over zich heen. "Ik ben diep beschaamd", zei hij. "Ik heb na een vergadering inderdaad een glaasje te veel gedronken. Ik zal mijn maandloon schenken aan een fonds voor verkeersslachtoffers." De parlementsvoorzitter gaat ook een revalidatiecentrum voor verkeersslachtoffers bezoeken.

Door het voorval laait de discussie rond nultolerantie voor alcohol op de weg weer op. Antwerps provinciegouverneur Cathy Berx, die ook voorzitter is van het Vlaams Forum Verkeersveiligheid, pleit daarvoor. "Zerotolerantie is tenminste duidelijk. Nu misrekenen veel mensen zich, omdat ze denken dat dat extra glaasje geen kwaad kan", zei ze.

Verkeerspsycholoog van het Verkeersveiligheidsinstituut Vias Ludo Kluppels is dan weer een andere mening toegedaan. "Men moet meer het gevoel krijgen dat men gecontroleerd zal worden, en er is ook een verandering in de mentaliteit nodig", aldus Kluppels.

Wat denkt u?

Uit de Stemtest die VRT NWS afnam in maart van dit jaar bij 1.215 Vlamingen, blijkt alvast dat een grote meerderheid te vinden is voor zo'n nultolerantie. Bij de stelling 'Als je rijdt mag je helemaal geen alcohol gedronken hebben', zei 73% van de Vlamingen dat ze het daarmee eens waren. 20% was het niet eens, de overige 7% had geen mening.

Wat denken de politieke partijen?

5 van de 7 politieke partijen gaven bij de Stemtest aan niet akkoord te gaan met zo'n nultolerantie op de weg. Ook N-VA, de partij van Kris Van Dijck, zei dat. "We moeten ons concentreren op degenen die boven de huidige grens van 0,5 promille zitten. Zij zijn de gevaren op de weg", klonk het toen.

Ook de andere partijen die niet akkoord gingen met de stelling willen focussen op de huidige overtreders. "We moeten zorgen dat de huidige grens strikt wordt gehandhaafd, " zei Vlaams Belang. "Een hogere pakkans is essentieel", klonkt het bij CD&V. "Dat heeft effect op de verkeersveiligheid, in tegenstelling tot de grens verlagen", zei Open Vld aanvullend. Groen pleitte meteen voor "minimum 900.000 controles tijdens de BOB-campagne en 500.000 tijdens de andere maanden". 

2 politieke partijen zijn het dus wél eens met nultolerantie rond alcohol achter het stuur. "Dat is duidelijker. Het is gemakkelijker om niet te drinken dan om een beetje te drinken", zei PVDA. SP.A ging zelfs een stap verder en pleit voor "een alcoholslot in elke wagen".

Lees hieronder alle partijstandpunten uit de Stemtest:

Niet akkoord. We moeten ons concentreren op degenen die boven de huidige grens van 0,5 promille zitten. Zij zijn de hardleersen, de gevaren op de weg, waar we maximaal onze capaciteit op moeten inzetten.

Niet akkoord. Drinken en rijden gaan niet samen. Een verlaging van de limiet maakt de handhaving echter minder efficiënt. Net terwijl het aantal controles omhoog moet. Een hogere pakkans is essentieel in de strijd tegen rijden onder invloed.

Niet akkoord. Drinken en rijden gaan niet samen. Het verlagen van de toegelaten hoeveelheid alcohol van 0,5 promille heeft evenwel geen effect op de verkeersveiligheid. De pakkans vergroten wel.    

Niet akkoord. De huidige regeling is streng genoeg om een veilig rijgedrag op de weg te verzekeren, voor zover iedereen zich daaraan houdt. Het is dan ook belangrijker ervoor te zorgen dat zij strikt wordt gehandhaafd in plaats van ze verder te verstrengen.    

Niet akkoord. We hebben vooral nood een forse verhoging van de pakkans. We voeren het aantal controles op tot minimum 900.000 tijdens de BOB-campagnes en 500.000 tijdens de overige maanden om spreiding te garanderen. Overtredingen bestraffen we strenger.   

Akkoord. Sp.a wil een nultolerantie voor alcohol in het verkeer en pleit voor de algemene invoering van een alcoholslot in elke wagen.

Akkoord. Het is het veiligste en het is gemakkelijker om niet te drinken dan om een beetje te drinken. Het probleem is dat je jezelf overschat door de invloed van alcohol op je hersenen: bewuste keuzes maken wordt moeilijker. Een nultolerantie is duidelijker.

Bekijk hieronder een verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen