Oekraïne en Canada voegen zich bij MH17-zaak

Oekraïne en Canada hebben zich aangesloten bij de rechtszaak die nabestaanden van de vliegramp met de MH17 hebben aangespannen tegen Rusland bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Sander de Lang, een van de advocaten die de nabestaanden bijstaat, heeft dat bevestigd.

Op 17 juli 2014 werd vlucht MH17 van Malaysia Airlines, die op weg was van Amsterdam naar Kuala Lumpur, geraakt door een raket en het toestel stortte neer in Oekraïne. Alle 298 inzittenden, onder wie meer dan 190 Nederlanders en zes Belgen, kwamen om. Vandaag raakte bekend dat er volgend jaar een proces komt. Drie Russen en een Oekraïner zijn de verdachten.

Nabestaanden dienden in 2016 bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens een klacht in tegen Rusland. Zij stellen het land in de procedure aansprakelijk voor de raketaanval. Op 4 april liet het Europees Hof voor de Rechten van de Mens weten de klacht in behandeling te nemen. Deze week schaarden Oekraïne en Canada zich achter de klacht. België doet niet mee. Van Engeland en Duitsland is dat nog niet zeker.

In mei liet het Nederlandse kabinet weten zich aan te sluiten bij de zaak bij het EHRM, die tot een schadevergoeding zou kunnen leiden. De zaak staat los van de strafrechtelijke procedure die het Joint Investigation Team is gestart bij de rechtbank in Den Haag.

Meest gelezen