AFP or licensors

Onrust houdt aan in Algerije: betogers komen al voor de 20e week op straat

In Algerije blijft de onrust aanhouden. Half februari kwamen voor het eerst miljoenen mensen op straat om te protesteren tegen de oude president Abdelaziz Bouteflika. Zij slaagden erin Bouteflika aan de kant te zetten, maar ook na zijn vertrek blijven de betogers op straat komen om een regimeverandering te eisen. Hun protest is intussen de 20e week ingegaan.

In de straten van Algiers zijn vanmiddag opnieuw honderden betogers, vooral studenten en leraren, samengestroomd. Ze vragen een regimeverandering, maar ook burgerlijke vrrijheden, zoals een onafhankelijke pers.  

De Algerijnen komen al sinds februari op straat. Aanvankelijk protesteerden ze tegen een vijfde ambtstermijn van de oude, zieke president Bouteflika.

Die slag haalden ze thuis: begin april kondigde Bouteflika zijn ontslag aan. Hij bezweek onder druk van het straatprotest, maar toch vooral van Gaed Salah, de chef van het leger, dat de doorslaggevende macht is Algerije.

Bouteflika werd opgeofferd door het regime en opgevolgd door senaatsvoorzitter Abdelkader Bensalah, een vertrouweling. Er trad een overgangsregering aan, maar ook die is bemand door vertrouwde gezichten van het oude regime. 

(lees voort onder de foto)

AFP or licensors

De overgangsregering beloofde dat er op 4 juli nieuwe verkiezingen zouden komen, maar die werden uitgesteld. Een nieuwe datum werd niet genoemd. Van de door de betogers gevraagde "regimeverandering" is dus nog hoegenaamd geen sprake.

Het protest mag niet stilvallen tijdens de zomerpauze

Het straatprotest blijft dan ook onverminderd doorgaan. Intussen al 20 weken lang gaan de Algerijnen elke vrijdag -en vaak ook nog op andere dagen- de straat op. Afgelopen vrijdag vielen de demonstraties samen met Onafhankelijkheidsdag, de dag waarop Algerije onafhankelijk werd van Frankrijk (5 juli 1962). Er was dan ook een grote opkomst.

Betogers opgepakt

Maar ook vandaag zijn er weer verschillende honderden betogers, ditmaal vooral studenten en leraren. "Het is belangrijk dat het protest niet stilvalt tijdens de zomerpauze", zegt een manifestant aan het Franse persagentschap AFP. 

(lees voort onder de foto)

AFP or licensors

Legerleider Gaed Salah waarschuwde de betogers al meermaals voor "Syrische toestanden". Hij verwees ook naar de Algerijnse burgeroorlog van de jaren 90 tussen het regime en moslimextremisten. De herinnering aan die bloedige jaren maakte dat het in Algerije eerder rustig bleef tijdens de Arabische Lente van 2011.   

Het leger lijkt de laatste weken kordater op te treden tegen de betogers. De voorbije weken werden tientallen betogers opgepakt. De manifestanten van vandaag vroegen ook om hun vrijlating.

Meest gelezen