Videospeler inladen...

Op naar paars-groen in Wallonië, MR: "Als de wil bestaat bij Ecolo en PS, kunnen we eind juli of augustus landen"

Het ziet er steeds meer naar uit dat er in Wallonië een paars-groene regering zal komen, dus met de PS, Ecolo en MR. "We moeten proberen om tussen de socialisten, de groenen en de liberalen oplossingen te vinden voor de komende jaren", zegt Waals MR-minister van Begroting Jean-Luc Crucke in "Terzake". Volgens hem zou er tegen "eind juli of eind augustus" een nieuwe Waalse regering kunnen gevormd zijn.

Tot nu hebben de Franstalige socialisten van de PS en de groenen van Ecolo vergevorderde gesprekken gevoerd over de vorming van een Waalse regering, een zogenoemde "klaprooscoalitie". Ze hebben een nota klaar waarin de grote lijnen van een regeerakkoord staan. Maar die twee partijen hebben géén meerderheid.

Het uiterst linkse PTB gaf eerder al aan de klaprooscoalitie niet te willen steunen, ook niet via eventuele gedoogsteun uit de oppositie. En vandaag zeiden ook de Franstalige christendemocraten van het CDH neen. Blijven over: de liberalen van de MR. "In Wallonië heb je geen andere oplossing dan met de MR", zegt MR-minister Jean-Luc Crucke. "We moeten proberen om tussen Ecolo, socialisten en de liberalen oplossingen te vinden voor de komende jaren."

De MR en de PS hebben samen ook zonder de Ecolo een meerderheid. De groenen zijn dus niet nodig. Maar dat scenario geniet niet de voorkeur van minister Crucke. "Als je een sterke regering wil met grote hervormingen, dan is het beter met drie dan met twee."

De campagne tussen MR en Ecolo was evenwel bijzonder hard. Maar volgens Crucke is het water toch niet te diep. "Er bestaan volgens mij genoeg convergenties tussen de partijen, bijvoorbeeld over klimaat. Er ligt nu wel een linkse nota op de tafel. Wij zijn een liberale partij dus moeten we overeenkomsten vinden met ons liberale programma, bijvoorbeeld geen extra belastingen."

En federaal?

Crucke denkt dat er "eind juli of misschien eind augustus" een oplossing kan gevonden worden om een regering te vormen. "We moeten nu eerst vertrouwen bouwen tussen de partijen. Dat vraagt wat tijd."

Maar paars-groen lijkt dus effectief in de steigers te staan in Wallonië. Heeft dat een invloed op de vorming van een federale regering? "Je moet dat niet overdrijven, maar misschien wel een beetje", denkt Crucke. "Het is in elk geval altijd beter als je dezelfde partijen hebt in dezelfde regering."

In Brussel wordt de MR wel buiten gehouden door de PS. "Tot nu toe", aldus nog de Franstalige liberaal Crucke.

Bekijk het interview met Waals minister Jean-Luc Crucke (MR) in "Terzake": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen