B. BOISSONNET / BSIP

Tot twee jaar wachten op een beugel door tekort aan orthodontisten

Heel wat patiënten die een afspraak willen maken bij een orthodontist voor bijvoorbeeld een beugel of blokjes, moeten soms tot twee jaar wachten voor ze op consultatie kunnen. Dat schrijft de Standaard. Volgens de Belgische Beroepsvereniging van Nederlandstalige Orthodontisten is de wachtlijst zo lang omdat de instroom van het aantal nieuwe orthodontisten beperkt wordt.

Het is de Planningscommissie Medisch Aanbod die bepaalt hoeveel tandartsen en orthodontisten er elk jaar mogen afstuderen. Bij de orthodontisten zijn dat er elf.

"Het knelpunt blijft de instroom van het aantal tandheelkundigen", zegt Bart Vande Vannet van de Belgische Beroepsvereniging van Nederlandstalige Orthodontisten (BBNO). "Dat zullen er dit jaar in totaal ongeveer honderd zijn, maar er stoppen er ook honderd. In sommige steden stoppen er in één jaar zelfs vier of vijf. De Planningscommissie moet zich daarover beraden."

Toch vindt Vande Vannet de lange wachtlijsten niet problematisch. "De behandelingsnoodzaak bij orthodontie is zelden acuut. En als een tandarts zou oordelen dat die wel acuut dreigt te worden, kan er vrij snel voorrang gegeven worden. Bovendien kunnen tandarts en orthodontist via het digitale platform eHealth ook gegevens uitwisselen en advies geven."

Meest gelezen