De demonstranten willen dat Carrie Lam opstapt.
AFP or licensors

Regeringsleider van Hongkong Carrie Lam verklaart omstreden uitleveringswet "dood" na massale protesten

"De wet is dood." Dat heeft Carrie Lam, de regeringsleider van Hongkong, verklaard op een persconferentie over het omstreden wetsvoorstel dat het mogelijk zou maken om verdachten uit te leveren aan China. De voorbije weken werd er massaal tegen gedemonstreerd. Toch is het niet zeker dat die verklaring de gemoederen zal bedaren, want de demonstranten eisen een officiële intrekking van het plan.

De plannen voor een uitleveringswet veroorzaken al enkele weken onrust in Hongkong, een autonome regio binnen China. Demonstranten kwamen massaal op straat omdat ze vrezen dat de Chinese autoriteiten hun autonomie aan het inperken zijn.

Regeringsleider Carrie Lam, die is aangesteld door China, had onder druk van de protesten de wet al tijdelijk opgeschort. De tegenstanders nemen daar echter geen genoegen mee en eisen een definitieve intrekking van het plan.

Op een persconferentie had Lam het vannacht over een "totale mislukking". "Er zijn nog twijfels over de oprechtheid van de overheid en zorgen dat de overheid het proces zal heropstarten in de Legislative Council (het wetgevende orgaan van Hongkong, red.). Daarom herhaal ik hier: er is geen dergelijk plan. De wet is dood."

Bekijk hier het fragment van de persconferentie van regeringsleider Lam (lees verder onder de beelden):

Videospeler inladen...

Niet van plan om op te stappen

Het is de duidelijkste uitspraak van Lam tot nog toe over het opzij schuiven van de uitleveringswet. Maar ze zei niet dat de wet officieel wordt ingetrokken, wat de demonstranten vragen. Het is dan ook maar zeer de vraag of dit de gemoederen zal bedaren.

Lam herhaalde voorts dat ze niet van plan is om op te stappen, een andere eis van de demonstranten. En ook de vraag om een onafhankelijk onderzoek naar politiegeweld tegen betogers veegde ze van tafel. Wel liet ze weten bereid te zijn om een publieke discussie aan te gaan met studentenleiders van de protestbeweging.

Hongkong was een Britse kroonkolonie, maar werd in 1997 overgedragen aan China, waarbinnen het een eigen wettelijk en bestuurlijk systeem heeft.

Bekijk hier de reportage uit "Terzake":

Videospeler inladen...

Bekijk hier de analyse van Markus Pfalzgraf in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen