Schulensmeer ondergaat volgend jaar een metamorfose

In de zomer van 2020 starten ingrijpende werkzaamheden aan het Schulensmeer in Lummen, Halen en Herk-de-Stad. De natuur wordt er verbeterd en het recreatieaanbod wordt uitgebreid, onder meer met een knuppelpad dat over het water lijkt te zweven.

"Toen het Schulensmeer in de jaren 70 werd uitgegraven, zijn ze eigenlijk heel hardhandig te werk gegaan", vertelt Chris Dictus van Natuurpunt. "Het is wel een mooi meer geworden, maar de ecologische waarde en de biodiversiteit in het gebied kunnen nog veel verbeterd worden. Daar gaan we vanaf 2020 aan werken." De randen van het Schulensmeer zullen veeleer een rietmoeras worden." De werkzaamheden zullen ingrijpend zijn, beseft Dictus. "Ja, dat gaat een echte werf worden met zand en vrachtwagens, maar het resultaat zal de moeite zijn. Maar - en dat is erg belangrijk - het Schulensmeer blijft een wachtbekken."

Topnatuur

De oevers van het meer zullen afgeschuind worden en een deel van de bodem wordt minder diep gemaakt. "We gaan meer glooiende oevers aanleggen en een rietmoeras. Dat moet verschillende vogels en vissen ten goede komen. We mikken daar op roerdomp, woudaap en bruine kiekendief, maar ook voor de grote modderkruiper, een zeldzame vissoort, gaat de biotoop sterk verbeteren." Rondom het meer wordt het gebied nog meer open gemaakt. "De voorbije jaren hebben we daar ook al aan gewerkt en de eerste resultaten zijn er: we hebben dit voorjaar vijf koppels van de grauwe klauwier geteld."  

Pad over het water

Naast het bezoekerscentrum gaan we nieuwe hengelplaatsen inrichten, gecombineerd met paaiplaatsen voor vissen.  En er komt ook een beter wandelpad. "Dat wordt een echt belevingspad met verschillende uitkijkpunten, dat ook toegankelijk zal zijn voor rolstoelgebruikers. Het bosje dat er ligt, wordt ingericht als speelbos, zodat kinderen zich daar kunnen uitleven. En het oude planken pad aan de oever wordt vervangen. "Mensen gaan de indruk hebben dat ze over het meer kunnen lopen." 

Infomoment

Natuurpunt werkt voor het Europese Life Delta-project samen met het Agentschap voor Natuur en Bos, de Vlaamse Milieumaatschappij en Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren. Op woensdag 10 juli organiseren ze samen een infomarkt over de plannen, van 15 tot 20 uur in het bezoekerscentrum 't Vloot aan het Schulensmeer.

Meest gelezen