Foto: Nederlands Auschwitz Comité.

"Te groot" Holocaust Memoriaal komt er toch in het centrum van Amsterdam ondanks bezwaren

In Amsterdam zal een "namenmuur" worden gebouwd voor de 102.000 door de nazi's gedeporteerde Joden, Sinti en Roma. Een rechter heeft de bezwaren van een groep omwonenden afgewezen. Die meenden dat het monument veel te groot was. 

Het monument komt aan de Weesperstraat, niet ver van de Keizersgracht en het Joods Nationaal Museum, flink in het centrum van Amsterdam dus. Een groep buurtbewoners is niet tegen het monument op zich en ook niet dat het in hun buurt komt, maar volgens hen is het te groot voor de omgeving en zal dat tot veel drukte leiden. 

De rechter in Amsterdam zag dat anders. Volgens hem is er voldoende ruimte voor verkeersveiligheid en parkeergelegenheid. Bovendien "weegt het belang van een nationaal monument voor Nederlandse Holocaust­slachtoffers die nooit een graf hebben gekregen, terecht zwaarder dan de bezwaren van de bewoners", aldus de rechter. 

De uitspraak werd op gejuich onthaald door de talrijke voorstanders van het monument. Een van hen is acteur Jeroen Krabbé, die zich voor de kwestie had ingezet. Volgens hen is het herdenken van de Holocaust ook na al die jaren nog altijd van groot belang. 

Het monument zal bestaan uit een complex van muren waartussen bezoekers kunnen wandelen. Elke baksteen bevat de naam, de geboortedatum en de leeftijd bij overlijden van de meer dan 102.000 Joden, Roma en Sinti die tijdens de bezetting zijn gedeporteerd en vermoord. Het project kost 14,6 miljoen euro. Een groot deel daarvan wordt betaald door de Nederlandse overheid, de rest door de stad Amsterdam en door particulieren en bedrijven. Aanvankelijk moest het monument elders in de stad opgericht worden, maar toen was er ook kritiek en toen haalden de omwonenden hun gelijk bij de rechter.

Meest gelezen