Trekker trek in de Kempen

Louis van Dievel kijkt elke week met een guitige blik naar de kleine en grote actualiteit. Vandaag: voor vermaak tijdens de zomervakantie hoef je geen verre oorden op te zoeken.

opinie
Louis Van Dievel
Louis van Dievel is schrijver en was journalist bij VRT NWS

Hoe kom je de zomervakantie door met jongens van tien en veertien jaar? Ik had nooit gedacht dat ik me die vraag nog zou hoeven te stellen. Het komt doordat mijn geliefde, haar zonen en ik parttime een nieuw samengesteld gezin vormen, zoals dat heet. Ik heb overigens een gruwelijke hekel aan de term “nieuw samengesteld gezin”. Ik denk dan, via een of andere hersenkronkel, automatisch aan orthopedie en kunstledematen. Maar goed.

Oud als ik ben, leefde ik in de illusie dat de zomer gewoon met “buiten spelen” voorbij kan vliegen. De tijden zijn evenwel veranderd, houdt mijn geliefde mij de hele tijd voor. Maar omdat ook zij niet wil dat haar zonen hun dagen uitsluitend met gamen en co vullen, zochten wij naar alternatieven. En zo viel onze blik op het bord “Trekker trek Veerle”, ergens langs de kant van een provinciale Kempense steenweg.

Vlaamse kermis

Wij daar dus naartoe, met nog eens twee vriendjes erbij. We reden zoekend langs een smalle weg tussen bossen en weilanden. De diepe Kempen bestaan nog. Maar plots, toen we dachten dat we helemaal verkeerd waren, stonden daar in the middle of nowhere, honderden opgepoetste landbouwtractoren geparkeerd. Werkelijk honderden. Dat is namelijk waar trekker trek om draait: toeren uithalen met al dan niet opgefokte tractors. 

Omdat we niet willen dat onze zonen hun dagen uitsluitend met gamen en co vullen, zochten wij naar alternatieven

Het is een hoogdag voor landbouwers én hobbyboeren en knutselaars aan motoren uit de verre omtrek. Het is een Vlaamse kermis met veel warm bier en massa’s volk en goed humeur en schoudermeppen en witte benen onder rare shorts. Een T-shirt over een bierbuik vatte het helemaal samen: “Liever dik in de kist dan een feestje gemist”. En vooral: veel kabaal. Oorverdovend luide slechte muziek, een onstuitbare speaker en het constante geraas van motoren in overdrive. De jongens vonden het bij aankomst meteen geweldig. En wij dus ook.

Monsterlijke voertuigen

Het duurde even voor we begrepen waar de wedstrijd waarin we beland waren om draaide. Hoever kan een tractor tonnen dood gewicht op wielen voorttrekken? Honderd meter ver was het streefdoel en dan liefst nog in een seconde of tien.

Om beurten waagden de deelnemers zich aan de beproeving voor hun machine. Sommigen met de tractor waarmee ze ook gewoon het land omploegen, anderen met monsterlijke voertuigen die enkel voor wedstrijden als deze worden geprepareerd. Sommigen nonchalant, bij wijze van spreken met een sigaret tussen de lippen en een bierflesje in de vrije hand, anderen gedreven, getooid met helmen en hoofdbescherming zoals Formule 1- piloten dragen. 

Trekker trek in de kempen draait om toeren uithalen met al dan niet opgefokte tractors

Allemaal lieten ze hun motor grommen, joegen ze hem naar een steeds hoger toerental op, met almaar meer decibels, om dan de koppeling te lossen en te hopen dat ze de last achter hun tractor tot aan de eindmeet zouden kunnen trekken. Wie verstandig was in het publiek stopte op dat moment de vingers in de oren. Wie verstandig was hield ook een halve minuut zijn adem in voor de pikzwarte uitlaatgassen.

Verstandig zijn stond evenwel niet op het programma van het spektakel. Want een spektakel was het. Voorwielen die de hoogte ingingen, jankende cilinders, vlammen uit uitlaatpijpen, tractoren die op twee centimeter van de eindmeet stilvielen, een wilde boerendochter die achter het stuur van haar John Deere alle mannen het nakijken gaf. 

Toen we weer thuis waren, bleek dat we allemaal bedekt waren met een flinterdun laagje roet, fijnstof en verbrande olie. We waren ook allemaal een beetje doof. En hoewel we echt wel begaan zijn met het milieu, hadden we geen spijt dat we naar Veerle waren gegaan. Of toch niet veel.

Design Pics / Dave Reede

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.

Meest gelezen