Kandidaat-Commissie­voorzitter von der Leyen kan Europese groenen voorlopig niet overtuigen

De kandidaat-voorzitster van de Europese Commissie Ursula von der Leyen kan de Europese groenen nog niet overtuigen. "Ze kent niet zoveel van de functionering van de Europese instellingen en ze heeft alles te danken aan Emmanuel Macron en Angela Merkel," zei de medevoorzitter van de groene fractie Philippe Lamberts vandaag in De Ochtend op Radio 1.

De Europese staatshoofden en regeringsleiders droegen de Duitse minister van Defensie Ursula von der Leyen vorige week voor als kandidaat-voorzitter van de Europese Commissie. De CDU-politica kreeg twee weken de tijd om het Europees parlement te overtuigen.

Om definitief benoemd te worden heeft ze de steun van een meerderheid van de parlementsleden nodig, maar met de steun van enkel de christendemocraten en de liberalen komt ze er niet. De socialisten zijn verdeeld.

Lamberts twijfelt aan haar onafhankelijkheid

De voorzitters van de fractie van Europese groenen en de Europese Vrije Alliantie hadden gisteren een ontmoeting met von der Leyen. Vandaag in De Ochtend zei Philippe Lamberts daarover dat het duidelijk is dat ze de Europese omgeving helemaal niet kent. "Stel dat ik niets van Vlaanderen ken en ik word aangeduid als kandidaat-minister-president. Dat zou toch ook geen zin hebben?", aldus Lamberts.

Bovendien is hij er niet van overtuigd dat von der Leyen onafhankelijk zal kunnen werken. "Ze heeft alles te danken aan Emmanuel Macron en Angela Merkel. Zal ze in staat zijn om beslissingen te nemen en voorstellen te doen, die eigenlijk tegen de nationale belangen van die twee lidstaten in gaan? Ik ben daar niet van overtuigd."

De groenen verwachten concrete voorstellen

Von der Leyen gaat morgen nog langs bij de voltallige groene fractie. De deur is nog niet definitief dicht, maar de sfeer is vrij negatief volgens Lamberts. "Ze zit vol goede wil, maar als ons huis in brand staat, is goede wil dan genoeg? Ik voel de vonk niet bij haar. Ze wil onze stemmen, maar ik heb niet de indruk dat ze bereid is het nodige te doen om die stemmen te halen."

De groenen willen onder meer een "heroriëntatie van het beleid om de ecologische voetafdruk te verminderen en de democratie te verdedigen". Ska Keller, de Duitse medevoorzitter van de fractie, verklaarde maandag na afloop van de ontmoeting met von der Leyen al dat ze nu "concrete voorstellen" verwacht.

Steun van de groenen is niet noodzakelijk

Hoe dan ook heeft von der Leyen de groene stemmen volgens Lamberts niet nodig. Hij verwacht dat de socialisten haar uiteindelijk zullen steunen. "Samen hebben de drie grote fracties al meer dan 400 zetels. Er is dus marge, ik denk niet dat ze ons nodig zal hebben."

Morgen heeft Ursula von der Leyen een ontmoeting gepland met de socialistische S&D-fractie. 

Meest gelezen