Maxime Prévot (CDH), Willy Borsus (MR), Philippe Lamberts (Ecolo) en Elio Di Rupo (PS).

CDH zegt nee tegen "klaproosnota", Wallonië neigt naar paars-groene tripartite, maar er zijn nog obstakels

Het Centre démocrate humaniste (CDH) wijst de zogenoemde klaproosnota van PS en Ecolo af waarin de grote lijnen voor een Waals regeerakkoord staan. Gisteren zei ook de MR al nee, hoewel Waals minister-president Willy Borsus vanmorgen liet horen dat de nota "een van de basissen" bij eventuele formatiegesprekken kan vormen. Alleen kunnen PS en Ecolo niet verder, want ze hebben geen meerderheid in het Waals Parlement. 

Zoals verwacht heeft het partijbureau van CDH de klaproosnota afgewezen. Dat betekent dat de partij niet bereid is in een coalitie te treden met PS en Ecolo of een minderheidsregering van die twee partijen te steunen. Vorige maand al had partijvoorzitter Maxime Prévot gezegd dat zijn partij op alle niveaus voor de oppositie zou kiezen. 

Wij willen constructief zijn

Waals minister-president Willy Borsus (MR)

Eerder hadden ook de uiterst-linkse PTB en de liberale MR nee gezegd. Maar vanmorgen nuanceerde Waals minister-president Willy Borsus het "non" van de MR.

"Dit document kan een van de basissen van de gesprekken vormen als wij worden uitgenodigd", zei Borsus vanmorgen in "Matin Première" op de RTBF-Radio. "Wij zullen met onze bedenkingen op deze nota en met onze prioriteiten komen", aldus Borsus. "Wij willen constructief zijn."

Idealiter had ik graag CDH aan boord gehad, maar dat willen ze niet

Philippe Lamberts (Ecolo)

Het lijkt er met andere woorden op dat de MR dan toch bij de formatie­gesprekken in Namen zal worden betrokken. Dat laatste ligt dan weer moeilijk bij Ecolo. "Een Jean-Luc Crucke (MR) bijvoorbeeld is iemand met wie wij zaken kunnen doen, maar er zijn anderen met wie het politiek gezien moeilijker is. Onze vraag is welke eisen de MR zal hebben", zegt Philippe Lamberts (Ecolo), co-fractievoorzitter van de Europese groenen, in "De ochtend", op Radio 1. 

Dat de MR erbij zou komen, is lastig voor Ecolo. "Onder elkaar hebben PS en MR een meerderheid. We hebben nu op programmatorisch vlak een as met de PS. Ik weet niet hoe het ontwerpprogramma door de komst van de MR zal veranderen", zegt Lamberts.

"Ik heb niet graag een minderheidsregering. Idealiter had ik graag CDH aan boord gehad, maar dat willen ze niet. Het is nog geen uitgemaakte zaak dat er in Wallonië en tripartite zal zijn." PS-voorzitter Elio Di Rupo heeft dus nog enkele moeilijke formatieknopen door te hakken.

Beluister hieronder het gesprek met Philippe Lamberts in "De ochtend":

Bekijk hier de reportage uit "Terzake":

Videospeler inladen...

Willem Van Mullem sprak in "Terzake" met Jean-Luc Crucke, ontslagnemend Waals minister van Begroting (MR):

Videospeler inladen...

Meest gelezen