Videospeler inladen...

Leerkracht Jeroen verloor de strijd tegen kanker, maar deze oud-leerlingen koesteren zijn "leefstof" nog altijd

Welke fantastische leerkracht heeft voor u het verschil gemaakt? Dat was onze vraag en we kregen meer dan 200 reacties, stuk voor stuk hartverwarmende verhalen. Wij zochten 5 oud-leerlingen op en brachten hen weer samen met de leerkracht die hun leven veranderde. Vandaag: het verhaal van Eva en Sanne.

Twee jaar geleden stierf Jeroen Pittomvils, leerkracht Nederlands aan het Sint-Claracollege in Arendonk, op nog jonge leeftijd (45) aan de gevolgen van kanker. Maar zijn school houdt de herinnering aan die buitengewone leerkracht levendig. Zijn portret staat prominent in de mediatheek die ook naar hem is vernoemd. En ook op een muur in Arendonk wordt de leerkracht herdacht.

Oud-leerlingen Eva (20) en Sanne (23) zullen hem nooit vergeten. Onafhankelijk van elkaar schoven ze "den Pitty" naar voren als meest fantastische leerkracht die ze ooit gehad hadden. Hij leerde hen naar de wereld kijken met een kritische blik en gaf begeesterend les, zeggen ze. "Meneer Pittomvils gaf ons niet alleen 'leerstof' maar ook 'leefstof'."

Hij heeft me geleerd dat je voor je passie moet gaan

Eva Caers, student taal-en letterkunde

Jeroen Pittomvils was een uitzonderlijke leerkracht Nederlands en toch is het heel moeilijk om hem in woorden te vatten, zeggen Eva en Sanne allebei. "Buiten de klas was hij eerder een schuchter en teruggetrokken persoon, maar in de klas bloeide hij helemaal open. Zijn passie voor taal, film en actualiteit straalde hij uit en dat maakte een diepe indruk op ons", klinkt het: 

Videospeler inladen...

Boodschap in het jaarboek

Toen Eva na haar middelbare school koos voor de opleiding biomedische wetenschappen, zag ze dat Mijnheer Pittomvils verrast was door haar keuze. Hij had verwacht dat ze talen zou gaan studeren.

"En hij had het juist gezien", vertelt Eva, "want al snel had ik door dat biomedische wetenschappen toch niet echt mijn ding was. Ik zat vreselijk met mezelf in de knoop en net op dat moment kwam het nieuws dat meneer Pittomvils ongeneeslijk ziek was."

We werkten allemaal heel hard voor zijn vak, zodat hij trots op ons zou zijn

Sanne Nuyts, student journalistiek

"Een paar maanden later is hij gestorven en toen ben ik het jaarboek van de school gaan zoeken en ik vond daarin de boodschap die hij mij als afscheid in het zesde jaar had meegegeven." En die trof Eva diep: 

Videospeler inladen...

Ook Sanne werd door Jeroen Pittomvils de richting gewezen in haar studiekeuze. Zij studeerde eerst af als leerkracht Nederlands en Aardrijkskunde en volgt nu een opleiding journalistiek.

"Hij gaf me het zelfvertrouwen om zelf teksten te gaan schrijven door zijn positieve commentaar op een kortverhaal dat ik had geschreven", vertelt ze: 

Videospeler inladen...

Verrassing voor de leerlingen

En ook Jeroen Pittomvils zelf heeft totaal onverwacht voor zijn (oud-)leerlingen en collega’s nog iets tastbaars achtergelaten na zijn dood. Op zijn begrafenis, waar ze met bussen vol (oud)-leerlingen naar toe reden, werd een begrafenisprentje uitgedeeld.

Daarop stond een link naar een roman die hij in de laatste maanden voor zijn dood had geschreven. “Plots kregen we een inkijk in zijn persoonlijke leven dat hij tot dan toe altijd verborgen voor ons had gehouden”, vertelt Eva:

Videospeler inladen...

Het boek liet een diepe indruk na, zegt Eva. "Je hebt iets vast wat hem echt vat, wat hij echt belangrijk vond, wat zijn brede interesse vat. Ik koester dat boek heel erg."

Bekijk hier hoe Eva en Sanne Mijnheer Pittomvils bedanken voor alles wat hij voor hen betekend heeft:

Videospeler inladen...

Meest gelezen