Videospeler inladen...

Ghis bedankt zijn meester Marc: "Zijn slogan was: "Geef kinderen vleugels, knip ze niet""

Welke fantastische leerkracht heeft voor u het verschil gemaakt? Dat was onze vraag en we kregen meer dan 200 reacties, stuk voor stuk hartverwarmende verhalen. Wij zochten 5 oud-leerlingen op en brachten hen weer samen met de leerkracht die hun leven veranderde. Vandaag brengen we het verhaal van Ghis (61).

Zes jaar oud is Ghis Reyniers wanneer hij in Sleidinge in het eerste leerjaar bij meester Marc Termont in de klas belandt. "Ik woonde niet ver van de school en ging ’s middags thuis eten", vertelt hij. "Maar ik werkte mijn eten snel naar binnen om dan vliegensvlug weer naar school te rennen. Want naar school gaan was voor mij een feest." 

En dat is helemaal te danken aan het enthousiasme en de positieve aanmoediging van zijn meester en grote idool, Marc Termont. Die maakt indruk door de positieve manier waarop hij zijn leerlingen aanpakt. "Zijn slogan was: 'Geef kinderen vleugels, knip ze niet', vertelt Ghis :

Videospeler inladen...

Meester Marc opent voor de kleine Ghis een wondere wereld van cijfers en letters. De mooie herinneringen van het eerste leerjaar zullen later uiteindelijk mee zijn studiekeuze bepalen. Hij gaat naar de normaalschool in Oostakker om er voor onderwijzer te studeren.

Was er een les wat minder, dan was er die ervaren man die zei: 'Pak het eens zo aan, bekijk het eens zo'

Ghis

Tijdens zijn stage komt hij bij toeval opnieuw bij zijn vroegere meester terecht. "Ook daar weer die positieve impulsen." Voor Ghis wordt meester Marc een echte mentor, zegt hij :

Videospeler inladen...

Verdriet

Met zijn diploma van onderwijzer in de hand mag Ghis aan de slag in de lagere school in Zomergem. En daar kruist Marc Termont opnieuw zijn pad. Zijn oudste kleinzoon zit bij Ghis in de klas en op grootouderdag komt Marc Termont vertellen over zijn eerste leerjaar, hoe het vroeger was. "Ik zat weer met grote ogen te kijken", bekent Ghis: 

Videospeler inladen...

Marc Termont en  Ghis Reyniers hebben niet alleen hun job met mekaar gemeen. Allebei zijn ze ook vroeg hun vrouw verloren. En ook in hun verdriet vonden ze elkaar. "Hij was voor mij een baken doorheen mijn leven."

Hij leerde mij ook dat je in donkere dagen moet zoeken naar de lichtpunten in je leven

Ghis

"Marc heeft mij de betekenis van verdriet leren kennen", vertelt Ghis. "Hij leerde mij ook dat je in donkere dagen moet zoeken naar de lichtpunten in je leven, de dingen waar je wel deugd aan hebt gehad." 

Grote invloed

De meester, intussen 81 jaar oud, en zijn oud-leerling van 55 jaar geleden zien elkaar terug op de speelplaats van de gemeentelijke basisschool in Sleidinge. Speciaal voor het weerzien heeft Marc Termont zijn schriftje meegebracht waarin hij elk schooljaar de namen van zijn leerlingen noteerde: 

Videospeler inladen...

De klas van 1964-1965 was de klas waar Ghis in zat. "In mijn meer dan dertigjarige carrière zijn zo’n 800 leerlingen bij mij gepasseerd, maar ik had geen flauw idee dat ik op één van hen zo’n grote invloed heb gehad."

Bekijk hier hoe Ghis zijn fantastische meester Marc bedankt voor alles wat hij voor hem gedaan heeft:

Videospeler inladen...

Meest gelezen