Aantal bestelwagens op onze wegen blijft stijgen

Het aantal lichte bedrijfswagens, bestelwagens zeg maar,  blijft stijgen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van automobielfederatie Febiac. 

In de eerste helft van dit jaar werden er exact 43.721 nieuwe lichte bedrijfsvoertuigen ingeschreven. Dat is een stijging van 2,4 procent in vergelijking met vorig jaar. En meer zelfs, het is het hoogste getal van de voorbije 10 jaar.  Een trend van de voorbije jaren wordt bevestigd: het aantal bestelwagens op onze wegen blijft maar stijgen.

"Dat heeft veel te maken met onze manier van handel drijven. We willen dat pakketjes én aankopen tot aan de deur worden gebracht, én liefst zo snel mogelijk. Dan is een bestelwagen ideaal. Maar ook de kilometerheffing speelt mee. Die heffing geldt enkel voor zwaardere voertuigen en dus kiezen transportbedrijven voor de bestelwagen als het kan, als het transport in de laadruimte kan", zegt Joost Kaesemans van Febiac. 

Meer bestelwagens, dus meer vervoer en verkeer, dat lokt kritiek uit. "Het is inderdaad een dossier dat we goed opvolgen. Vanuit ecologische kant is er sowieso verzet tegen een stijging van het aantal voertuigen. Maar er komt ook kritiek vanuit de transportsector. Bedrijven klagen dat ze én een heffing moeten betalen én klanten verliezen."

Meest gelezen