2017 Getty Images

Britse ambassadeur in Verenigde Staten neemt ontslag na kritiek op en van Trump

De Britse ambassadeur in de Verenigde Staten heeft ontslag genomen nadat documenten gelekt waren waarin hij de Amerikaanse president Donald Trump onbekwaam en lomp had genoemd. "De huidige situatie maakt het onmogelijk voor mij om mijn rol verder op te nemen", zegt de ambassadeur.

De uitgelekte mails aan Londen waren onder meer bedoeld om het staatsbezoek van Trump aan het Verenigd Koninkrijk begin juni voor te bereiden. In die mails toonde de topdiplomaat zich echter weinig diplomatisch. Hij heeft het onder meer over "messengevechten" in het Witte Huis, waarmee hij doelt op verschillende conflicten die er aan de gang zouden zijn. De president zelf noemde hij "onbekwaam, onhandig en lomp".

Trump liet de verwensingen niet over zijn kant gaan en reageerde vrijwel meteen. "Ik ken de ambassadeur niet, maar hij is niet geliefd en staat niet hoog aangeschreven in de VS. We zullen niet langer met hem werken", schreef hij op Twitter.

Die voorspelling komt nu uit, want Darroch is nu zelf opgestapt. "De huidige situatie maakt het onmogelijk voor mij om mijn rol nog verder op te nemen", laat hij daarbij weten. "Sinds het lekken van de documenten is er enorm veel gespeculeerd over mijn positie en over hoelang mijn mandaat als ambassadeur nog zou duren. Ik wil een einde maken aan die speculatie."

De Britse premier Theresa May had vanmorgen een gesprek met de ambassadeur en noemt het spijtig dat Darroch de noodzaak voelt om op te stappen. "Darroch heeft een leven lang zijn land gediend."

Meest gelezen