Videospeler inladen...

Privacy-experts: "Google faalt in de bescherming van de privacy en steelt data"

Verschillende privacy-experts zijn het erover eens: de afluisterpraktijken van Google gaan in tegen de privacywetgeving. "Men steelt data van gebruikers", klinkt het in "Terzake". VRT NWS bracht vandaag aan het licht dat medewerkers van Google naar opnames luisteren die gemaakt zijn met de slimme Google Home-luidsprekers en via de Google Assistant-app op smartphones. Minister voor Privacy Philippe De Backer (Open VLD) wil alvast dat er een onderzoek komt naar de afluisterpraktijken van Google.

In "Terzake" hebben privacy-expert Bavo Van den Heuvel en advocate Magali Feys hun visie gegeven op het feit dat medewerkers van de Amerikaanse internetgigant Google naar opnames luisteren die gemaakt zijn via de Google Home-luidsprekers en de Google Assistant-app op smartphones. Google doet dat om de zoekmachine slimmer te maken. Soms gaat het ook om onbewuste opnames van gebruikers.

Advocate Feys is duidelijk: "De manier waarop Google dit doet, mag niet. Als je zo'n applicatie installeert of zo'n toestel koopt, dan verwacht je niet dat je commando's worden opgenomen en dat mensen daarnaar meeluisteren om die volledig uit te schrijven. Het zou wettelijk wel kunnen als Google daar zeer transparant over zou zijn, maar het wegmoffelen in kleine lettertjes mag niet."

Expert Van den Heuvel heeft het over het "stelen van data van gebruikers zonder dat ze geïnformeerd zijn". "Google wil zijn taalmotor goed ontwikkelen. Maar aangezien het Nederlandse taalgebied zeer klein is, is dat niet eenvoudig. Daarom is het voor Google nodig om het gesproken woord om te zetten in uitgeschreven tekst. Maar men doet het niet op de juiste manier. Men schakelt de stem van alle gebruikers gratis in. Uw stem is wel identificeerbaar, dat zijn ook persoonsgegevens onder de Europese privacywetgeving.

Beide experts zijn het erover eens dat gigant Google in staat zou moeten zijn om hun systemen zo privacy-veilig mogelijk te maken, privacy by design. "Dat is wettelijk verplicht. Kleine Belgische innovatieve startups kunnen dat. Waarom kan Google dat niet? Het is duidelijk dat Google hier faalt."

Bekijk hier het studiogesprek in "Terzake": 

Videospeler inladen...

De Backer beveelt een onderzoek

Ontslagnemend minister voor Privacy Philippe De Backer (Open VLD) wil dat er een onderzoek komt naar Google. "De Europese privacywetgeving GDPR, die sinds 25 mei 2018 van kracht is, stelt twee duidelijke eisen voor het gebruik van data van consumenten. De consument moet zijn expliciete toestemming geven voor het gebruik van data en de consument moet duidelijk weten waarvoor hij of zij toestemming geeft." Die toestemming mag niet dus niet weggemoffeld zijn in de kleine lettertjes. "Dat dit nu naar boven komt, wijst op een tekortkoming en gebrek aan transparantie."

De consument moet zijn expliciete toestemming geven voor het gebruik van data en de consument moet duidelijk weten waarvoor hij of zij toestemming geeft

Philippe De Backer

De Backer begrijpt dat de bedrijven - niet alleen Google trouwens - hun spraakherkenning op punt willen stellen. "Maar het bedrijf moet voorzichtig te werk gaan. Zeker als het over gevoelige informatie, zoals medische gegevens, gaat, gelden er zeer strikte regels. Ik stel me toch vragen bij deze gang van zaken."

En daarom wil De Backer dat de Gegevensbeschermingsautoriteit dit grondig onderzoekt. Op Belgisch vlak, maar ook op Europees vlak. "Want Belgische consumenten zijn zeker niet de enige die dergelijke praktijken meemaakt." Er kunnen ook sancties opgelegd worden. "Dat kan zijn dat ze moeten stoppen met die praktijken. Of een boete krijgen." Tegelijk richt De Backer zich ook tot die gebruiker: "Denk goed na hoe je je privacy kan beschermen als je toch beslist dergelijke apparaten te gebruiken."