Foto: Phil Nijhuis

Eerste rode vakantieweekend: lange files op de Route du Soleil

Dit weekend vertrekken alweer veel Belgen op vakantie. Maar ook Nederlanders en Duitsers rijden naar het zuiden en dat zal voor het eerst in deze zomer erg grote drukte op zowat alle wegen in de vakantie- en transitlanden veroorzaken. Wat zijn de belangrijkste knelpunten in het buitenland? En wanneer kun je het best naar het zuiden vertrekken? We loodsen je erdoorheen.

Maar wacht even: ook in België wordt het op de weg nog knap lastig. In Midden-Nederland start de schoolvakantie. In Zuid-Nederland en in de laatste regio’s in Vlaanderen - de kantons Hamme en Lokeren en een deel van West-Vlaanderen – begint het bouwverlof.

Veel Nederlandse toeristen rijden via België naar het zuiden en dat zal vooral vrijdag zorgde dat voor files rond Antwerpen en Brussel.

Frankrijk

Zaterdag wordt absoluut een rode dag. De eerste files zullen al vroeg in de ochtend opduiken. De grootste wachttijden zijn er tussen 10 en 15 uur. Voor de mensen die in noordelijke richting rijden, is er code oranje, met vooral problemen in de Rhônevallei. Ook op zondag blijft het druk met code geel, maar veel files zullen er niet meer staan, zowel voor vertrekkers als voor toeristen die terugkeren.

Wel opletten: sinds 1 juli is het milieuvignet “Crit’air” op werkdagen van 8 tot 20 uur ook verplicht op de Périphérique van Parijs. Voor oude dieselwagens met Euronorm 2 of lager is de oude ring zelfs helemaal verboden terrein. Wie de tweede ring (A86) of de derde ring (A104, La Francilienne) rond Parijs gebruikt, heeft géén vignet nodig.

Bij onze zuiderburen wordt het dit weekend vooral moeilijk op de A7 Lyon – Orange en de A9 Orange – Le Perthus (naar Spanje), op de A71/A75 Vierzon – Clermont Ferrand - Béziers en op de A10 voor Orléans en ter hoogte van Tours, Poitiers, Bordeaux en aan de Spaanse grens. 

Hieronder staat de druktekalender voor Frankrijk in juli, handig om na te gaan welke dagen je beter kunt vermijden.

Duitsland

In Duitsland beginnen de inwoners van de deelstaten Berlijn, Brandenburg en Hamburg aan de vakantie. Wie vanuit België door het noorden of oosten van Duitsland rijdt, moet hier volgens VAB rekening mee houden. Vooral de snelwegen rond Berlijn en Hamburg zullen de grootste knelpunten worden, zeker op zaterdag, met code rood en dus lange files.

Op zaterdag wordt het ook moeilijk op de snelwegen naar en in de omgeving van München en op de verbindingen tussen München en Oostenrijk. Let ook op de vele werkzaamheden: daar ontstaan soms de langste files. Bereid je rit door Duitsland dus goed voor, je kunt dan veel tijd besparen. Op de routes in noordelijke richting (voor toeristen die terugkeren) geldt zaterdag en zondag code oranje: moeilijk verkeer maar met kleinere files. 

Zwitserland

In Zwitserland geldt op zaterdag code rood. In het Alpenland zullen de langste files op de A2 Luzern – Chiasso ter hoogte van de St.-Gothardtunnel en aan de grens met Italië staan. Al vanaf ’s morgens héél vroeg kunnen er aan de Gothardtunnel richting zuiden flinke wachtrijen zijn. Tijdens de middag moet je daar soms twee uur geduld oefenen.

Op de routes in noordelijke richting geldt zaterdag code oranje: moeilijk verkeer maar met kleinere files. Op zondag code geel (vlot maar druk).

Oostenrijk

Géén topdrukte in Oostenrijk dit weekend maar er zullen toch vertragingen zijn op de  A10 Salzburg – Villach, op de Brennersnelweg (A13) en op de A9 Linz – Graz – Maribor, richting Slovenië dus. Bovendien weert de Oostenrijkse overheid sinds deze zomer het sluipverkeer tijdens het weekend van de lokale wegen in Tirol en Salzburgerland.

Doorgaand verkeer moet op de snelwegen A12/A13 blijven op de route Kufstein – Innsbruck – Italië. In het westen, bij Reutte, kan je alleen via de Bundesstrassen rijden en dat geldt ook voor de A10 Salzburg – Villach. Alleen als je kan aantonen dat je een lokale bestemming hebt, mag je van de snelweg af.

Italië en Spanje

In Italië wordt het aanschuiven met filevorming op de A22 Brenner – Verona, in de omgeving van Milaan en op de snelweg naar Firenze, Rome en Napels. Ook de A1 van Milaan naar de Adriatische zee wordt lastig, vooral in de buurt van Bologna.

In Spanje zul je wel wat tijd verliezen op de wegen in de omgeving van Madrid en op de A7 Le Perthus (FR) – Barcelona – Valencia.

Ik wil met de auto naar het zuiden: wanneer kan ik nu het best vertrekken?

Wil je richting zuiden, vermijd dan om ’s nachts te rijden. Er gebeuren ’s nachts relatief veel ongevallen met vermoeide (en soms overmoedige) bestuurders. Toch doen? Vertrek dan niet op de eerste nacht na een vermoeiend werkjaar. Slaap eerst één of twee nachten lekker uit, dat maakt écht het verschil.

Bovendien: als je ’s nacht vertrekt, dan kom je de volgende dag soms op de drukste momenten aan op de typische knelpunten in het zuiden, zoals de Alpentunnels of Lyon. Dan verdwijnt al je tijdwinst als sneeuw voor de zon. Het best vertrek je zaterdag na 11 uur. Dan ben je er net na de grootste drukte, al zijn files nooit uitgesloten. Als je niet geboekt hebt voor een hotel of huisje op zaterdag: rij op zondag. Je zal het wel merken: een wereld van verschil.

Keer je vanuit je vakantieplek terug naar België? De beste dag is vrijdag, en in mindere mate zondag.

Voel je je slaperig achter het stuur? Een powernap doet wonderen.

Of je nu ’s nachts of overdag rijdt: volgens de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) is 1 op de 5 zware ongevallen te wijten aan vermoeidheid achter het stuur. Wie onvoldoende uitgerust aan een lange rit begint, vertoont al na anderhalf uur rijden vertraagde hersenactiviteit. Na twee uur treedt echte slaperigheid op. Sommige bestuurders gaan dan slingeren of de kantstreep van de weg overschrijden, en dan is een ongeval snel gebeurd. Neem dus regelmatig een pauze. Voel je je echt moe, doe dan een powernap van 10 minuten. Dat doet wonderen!

Wat brengt de rest van de zomer op de Europese wegen?

De zogenoemde zwarte periodes van de zomer worden zonder enige twijfel de weekends van 2-4 augustus en van 9-11 augustus voor het vertrek én de terugkeer. Zaterdag 3 augustus wordt de allerdrukste dag van de zomervakantie: ellenlange files in beide richtingen en dus beter te mijden.

Hieronder vind je de druktekalenders voor de belangrijkste vakantie- en transitlanden in augustus.

Goede reis en hou het veilig. En vooral: geniet van je vakantie!

Meest gelezen