De gevangenis van Ruiselede, toen 'Radio Gaga' er neerstreek voor het gelijknamige Canvas-programma.

2 van de 3 gedetineerden die ontsnapten uit gevangenis van Ruiselede opnieuw gevat

Twee van de drie gedetineerden die afgelopen week ontsnapten uit de gevangenis van Ruiselede zijn gevat. De twee konden in Rotterdam opgepakt worden. Ons land zal vragen om de twee over te leveren. De derde gevangene is wel nog spoorloos. 

Vrijdagavond laat, in het Penitentiair Landbouwcentrum in het West-Vlaamse Ruiselede. Twee gevangenen grijpen een brandblusapparaat en forceren er een deur mee. Een cipier wordt aan de kant geduwd. De twee vluchten. Gisteren dan, opnieuw een ontsnapping. Een gedetineerde kan vluchten uit de gevangenis via het douchecomplex.

De twee die vrijdagavond de benen namen, zijn intussen opnieuw opgepakt in Rotterdam en ons land zal om hun overlevering vragen. De derde gevangene is nog steeds spoorloos. 

"Veroordeelden die niet vluchtgevaarlijk zijn"

In totaal ontsnapten er dit jaar al 5 gevangenen uit de gevangenis van Ruiselede. En dat is opvallend. De gevangenis van Ruiselede is namelijk geen gewone gevangenis. Het is een zogenoemd 'Penitentiair Landbouwcentrum'. De gevangenen genieten er van een open regime. Ze mogen er meestal vrij rondlopen en werken er op een boerderij. Het gaat altijd om gevangenen die bijna aan het einde van hun straf zitten. En om "veroordeelden die niet vluchtgevaarlijk zijn", zo staat er te lezen op de website. Een behoorlijke contradictie, als je weet dat er dit jaar al 5 ontsnappingen waren uit de gevangenis.

Het is niet duidelijk wat hun motieven waren. We kunnen het moeilijk verklaren

Kathleen Van De Vijver, gevangeniswezen

Wat was de beweegreden van de drie gedetineerden om te vluchten? Een impulsieve emotionele beslissing? Of is er meer aan de hand? Het gevangeniswezen heeft er het raden naar. "Het is nog niet duidelijk wat de motieven zijn van de gedetineerden, zeker omwille van het feit dat het gebruik van geweld overbodig is in de inrichting omwille van haar open karakter. We kunnen het moeilijk verklaren", aldus Kathleen Van De Vijver van het gevangeniswezen. Volgens onze informatie zou de vader van één van de gevluchte gedetineerden op intensieve zorg liggen. Maar het is absoluut niet zeker of dat met de ontsnapping te maken heeft.

Al 5 ontsnappingen dit jaar

Eerder dit jaar zijn nog 2 andere gedetineerden ontsnapt uit de gevangenis. Er zijn in totaal dus al 5 ontsnappingen uit het penitentiair centrum. Dat is veel, als je vergelijkt met de voorbije jaren. Zo was er in 2016 één ontsnapping, in 2017 geen enkele en in 2018 geen. "Ontvluchtingen, net als andere incidenten, doen zich voor met pieken en dalen zonder dat daar soms een duidelijke aanleiding of verklaring voor bestaat. De lokale directie zit samen met het personeel om alle procedures nog eens te doorlopen", aldus Kathleen Van De Vijver van het gevangeniswezen.

Herbekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen