Gezocht: honderden monitoren om zomerkampen te begeleiden

Er is een tekort aan honderden monitoren die zomerkampen voor jongeren begeleiden. Dat schrijft Het Belang van Limburg. Bij Kazou, de jeugddienst van de christelijke mutualiteit, is het nog altijd zoeken naar vrijwilligers. Maar ook andere jongerenorganisaties kampen met hetzelfde probleem.

Het is stilaan een structureel probleem: Kazou (én andere jeugdwerkorganisaties) hebben vaak tot op het laatst mensen te kort om zomerkampen te begeleiden als monitor. Haken jongeren af? Of is het een gevolg van het succes van die kampen?

"Jaar na jaar verloopt de zoektocht naar monitoren stroever. We merken dat het moeilijker wordt om die monitoren te vinden of dat we de zoektocht nog heel laat moeten aanwakkeren. Ook dit jaar is het zo. Voor onze kampen in augustus zijn we nog aan het zoeken. De puzzel is nog niet helemaal gelegd", zegt Lize Smets van Kazou, dat voor de nationale werking nog enkele honderden monitoren zoekt. "Ik wil nuanceren, het is niet alarmerend. Maar het kan wel zijn dat er hier en daar een kamp zal doorgaan met één monitor minder dan onze begeleidingsnorm.  Maar we schatten telkens goed de risico's in."

Ook bij andere organisaties die zomerkampen inrichten (zoals Free-Time, Joetz of Sporta), is er een continue zoektocht naar vrijwilligers. Hoe dat komt? "Onze kampen worden elk jaar populairder. Dan heb je ook meer vrijwilligers, meer monitoren nodig", hoor je bij Kazou. En wellicht is dan op een bepaald moment de bovengrens bereikt. 

Andere mogelijke verklaringen: jongeren die liever zélf op vakantie gaan dan zich in te zetten als vrijwilliger, maar ook de beperkte vrijwilligersvergoedingen. Bij Kazou zijn ze niet van plan om daar iets aan te veranderen. "En wat ook nog meespeelt, zijn studieresultaten: wij hopen altijd dat onze monitoren het goed doen op school, dan moeten ze niet afzeggen voor augustus", zegt Smets.

De problematiek doet ook denken aan het verhaal rond de jeugdbewegingen. Die zijn en blijven mateloos populair en worstelen zo vaak met een gebrek aan jongeren die kunnen leiding geven.  En zo wordt het aantal inschrijvingen vaak beperkt.

Meest gelezen