usage worldwide

Hoe voorkomt u dat Google kan meeluisteren?

Wie een slimme Google Home-luidspreker in huis heeft, kan voorkomen dat Google-medewerkers meeluisteren. Dat kan door heel even de drie onderstaande tips door te nemen.

1. Schakel de opnamemogelijkheid uit

Dit is de gouden tip om te voorkomen dat er iemand kan meeluisteren: met een simpele klik kan u voorkomen dat de opnames die gemaakt worden, worden doorgestuurd naar Google.  
 
Hiervoor met u gewoon even naar deze pagina surfen:  
myaccount.google.com/activitycontrols/audio en daar het blauwe schuifknopje naar links schuiven. (Lees verder onder de schermafbeelding.)

Als u een Google Home-luidspreker heeft of de Google Assistent-app gebruikt op uw smartphone zal u vrijwel zeker zien dat het knopje naar rechts staat geschoven, waardoor de “Spraak- en audioactiviteit” ingeschakeld is  

Hoe komt dit? Als u de luidspreker of de app installeert, heeft Google u eerst gevraagd of u uw apparaatgegevens wil delen én of “spraak- en audioactiviteit” ingeschakeld mag worden.  

Zoals u kan zien op onderstaande schermafbeelding: de knop om deze functionaliteit in te schakelen, is heel duidelijk aangegeven. De knop “nee, bedankt” springt veel minder in het oog,

2. Verwijder oude opnames

U heeft zoals hierboven de opnamemogelijkheid uitgeschakeld? Dan is uw privacy al beter beschermd, maar u bent er nog niet helemaal. Door de opnamemogelijkheid te pauzeren heeft u uw oude opnames nog niet gewist.  

Ga maar eens kijken naar deze pagina. Daar krijgt u een overzicht van alle opnames die Google heeft gemaakt met uw slimme luidspreker of Assistent-app. (Lees verder onder de schermafbeelding.)

Op deze pagina kan u de opnames individueel verwijderen door naast elke opname op de drie bolletjes te klikken en dan “Verwijderen” te kiezen. 
 
U kan ook alle opnames in één keer verwijderen. Dit doet u door rechtsboven op de drie bolletjes te klikken. Vervolgens kiest u eerst “Activiteit verwijderen op basis van” en dan “Onbeperkt”. Ten slotte klikt u op “Verwijderen”. 

3. Schakel de microfoons uit

Wil u heel snel de microfoons in uw Google Home uitschakelen? Dat kan ook met een druk op een fysieke knop. Op de Google Home staat een grote knop met daarop een icoontje van een microfoontje met een streep erdoor. 

Als u op deze knop drukt, worden alle microfoons in het toestel uitgeschakeld. Dat betekent natuurlijk ook dat het apparaat niet meer luistert naar uw commando’s. Wil u het apparaat opnieuw inschakelen, druk dan opnieuw op dezelfde knop. (Lees verder onder de afbeelding.)

usage worldwide

Stel uw vraag aan VRT NWS

Heeft u naar aanleiding van dit artikel vragen over Google Home? Vul dan hieronder uw naam en uw vraag in.  Morgen, donderdag, beantwoorden we deze vragen.

Bekijk hieronder een gesprek met ICT-advocate Magali Feys en privacy-expert Bavo Van den Heuvel in "Terzake":

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder de reportage uit "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen