Honderdtal vrijwilligers plaatst maar liefst 600 kilometer omheining in Limburg tegen wolven

In Limburg worden momenteel Wolf Fencing Teams samengesteld. Dat zijn groepjes wolvenliefhebbers die binnenkort afrasteringen plaatsen om vee te beschermen tegen de wolven. Er is maar liefst 600 kilometer omheining nodig om alle weides te beveiligen.

Vrijwilligers van Natuurpunt en het WWF zullen in het weekend van 20 juli een eerste afrastering plaatsen in Peer.  Momenteel hebben al een honderdtal vrijwilligers zich opgegeven om mee wolfwerende afrasteringen te plaatsen. "Dat zijn mensen met heel verschillende achtergronden", zegt Diemer Vercayie van Natuurpunt. "We gaan dus eerst een opleiding geven aan al die mensen, zodat ze weten wat een wolfwerende omheining is en hoe ze die moeten plaatsen."

600 kilometer

Schapenhouders kunnen gratis een beroep doen op de vrijwilligers. Het materiaal voor de afrastering moeten ze wel zelf betalen maar ze kunnen nadien 80 procent terugkrijgen via subsidies. Om goed te zijn zou er zo'n 600 kilometer speciale afrastering moeten komen,  in 24 gemeenten waar schapenhouders daarvoor subsidies kunnen krijgen.

1,20 meter hoog

"In Vlaanderen verhogen ze een bestaande omheining meestal tot 1,20 meter", vertelt Vercayie. "Meestal wordt er onder- en bovenaan ook een stroomdraad geplaatst, zodat de wolf er niet onder of over durft. Dat is voldoende om de omheining wolfwerend te maken." Natuurpunt is nog steeds op zoek naar vrijwilligers om mee te helpen. Je kan je daarvoor opgegeven via de website van Natuurpunt.

Meest gelezen