Justine is 1 cm te klein om haar droom waar te maken: politieagent worden

De West-Vlaamse Justine is 1 meter 51 centimeter groot. Dat is een centimeter te klein om politieagent te worden. Nochtans is de vrouw van 26 geslaagd voor alle fysieke en psychologische politietesten.

Justine is afgestudeerd als criminologe en het was haar droom om bij de politie te werken. "Ik heb tijdens mijn opleiding criminologie een stage gevolgd bij de politie", zegt ze. "Daar is mijn enthousiasme voor het vak ontstaan." Daarom begon Justine na haar studies aan de basisopleiding tot agent. "Alles ging goed", vertelt ze. "Ik slaagde voor alle psychologische en fysieke testen. Soms was ik wel wat buiten adem, maar goed: wie niet?" Maar bij de laatste, medische proef ging het mis. "Daar vertelden ze dat ik een centimeter te klein was."

Discriminatie

Fysiek zou de job zwaarder zijn voor iemand van 1 meter 51 groot, dan voor iemand die 1 meter 52 is. "Maar dat is in mijn opzicht een beetje absurd", zegt Justine. "Want ik ben fysiek getest en ik kon alle, maar dan ook alle, fysieke testen aan." Daarom stapte Justine naar Raad van State. Maar daar konden ze haar ook niet helpen, want de wet is de wet. "Het is echt jammer dat ik afgerekend word op mijn lengte, want ik ben super gemotiveerd."

Meest gelezen