AFP or licensors

Kandidaat Commissievoorzitter Ursula von der Leyen blaast warm en koud over de brexit

De Duitse minister van Defensie Ursula von der Leyen heeft vandaag de verschillende fracties van het Europees Parlement willen overtuigen van haar kandidatuur als EU-Commissievoorzitter. Opvallend daarbij waren de uitspraken van Von der Leyen over de brexit. Ze hoopt dat de Britten blijven, maar wil niet opnieuw onderhandelen. Een uitstel van de brexit sluit ze niet uit. 

"Als het Verenigd Koninkrijk meer tijd nodig heeft, ben ik bereid om dat te geven. Een brexit zonder akkoord zou een catastrofe zijn", zo heeft Ursula Von der Leyen verklaard tijdens haar ontmoeting met de groene fractie in het Europees Parlement.

Dat is een opvallende uitspraak van iemand die op weg lijkt om de nieuwe EU-Commissievoorzitter te worden als opvolger van Jean-Claude Juncker. Von der Leyen is niet de enige, ook andere Europese leiders hadden niet uitgesloten dat er een uitstel van de brexit zou komen na 31 oktober, de datum die onlangs is vastgelegd.

Von der Leyen is zich ook gaan voorstellen bij de andere Europese fracties en liet ook daar even in haar brexitkaarten kijken. Er kan geen sprake zijn van een heropening van de onderhandelingen over een nieuw brexitakkoord en de afgesproken "backstop" voor de Ierse grens moet verdedigd worden klonk het. Von der Leyen had ook een waarschuwing voor de kandidaat-premiers in het VK, Boris Johnson en Jeremy Hunt. "De toon van vandaag bepaalt mee de toekomstige relaties tussen het VK en de EU", zei Von der Leyen. 

Tenslotte nog een opmerkelijke uitspraak. Von der Leyen zei te hopen dat een brexit nog vermeden kan worden. "Ik hoop dat jullie blijven". 

Europese klimaatwet

Brexit of niet, Von der Leyen wil van een Europese klimaatwetgeving een prioriteit maken, beloofde ze de fracties. "De EU moet koolstofneutraal zijn tegen 2050 en dat vraagt om ambitie en investeringen. Een Europees klimaatbeleid is nodig en haalbaar. Het hoeft de Europese economisch concurrentie niet in de weg te staan", klonkt het. 

Deze voormiddag zat Ursula von der Leyen samen met de S&D, de sociaaldemocratische fractie in het Europees Parlement. De fractie gaf eerder al aan erg verdeeld te zijn over de kandidatuur van von der Leyen. Hun eigen kandidaat, Frans Timmermans, werd namelijk zo maar aan de kant geschoven. De Europese sociaaldemocraten vragen naast een klimaatwet ook een ander economisch beleid voor Europa en garanties voor de mensenrechten en de rechtsstaat.

Europarlementslid Kathleen Van Brempt (SP.A) zei na de vergadering met von der Leyen dat ze twijfelt. "De S&D-groep vraagt harde garanties, niet zomaar mooie worden. Ursula von der Leyen gaf aan in te willen gaan op de Europese klimaatwet die de sociaaldemocraten eisen. Ze zei die binnen de eerste 100 dagen van haar voorzitterschap te leveren", aldus Van Brempt.

Competitiviteit en gendergelijkheid

Ook op de vergadering met de liberale Renew Europe-fractie benadrukte von der Leyen de klimaatdoelstelling om koolstofneutraal te zijn tegen 2050 gekoppeld aan competitiviteit. Verder pleitte von der Leyen voor een Commissie met evenveel vrouwen als mannen, wat de liberalen toejuichen.

Von der Leyen stelt dat het belangrijk is dat de Europese Unie de deur openhoudt voor lidmaatschappen van de westelijke Balkanlanden. Het gaat over Noord-Macedonië, Montenegro, Servië, Albanië, Bosnië-Herzegovina en Kosovo. Von der Leyen hoopt nog steeds dat de Britten in de Europese Unie zullen blijven, maar ze zegt wel dat Londen helder moet zijn over zijn toekomstige relatie met Europa.

De groenen zijn niet overtuigd

Maandag vergaderde von der Leyen al met de voorzitters van de Groenen/VEA, het samenwerkingsverband tussen de Europese Groene Partij en de Europese Vrije Alliantie. Covoorzitter Philippe Lamberts meldde gisteren dat de sfeer binnen de fractie vrij negatief is.

In een tweet laat fractievoorzitter Ska Keller van de groenen in het Europees Parlement vanavond weten dat haar fractie de kandidatuur van Von der Leyen niet zal steunen:

Meest gelezen