De voorbije maanden vonden verschillende incidenten plaats in de Golf van Oman nabij Iran.

Verenigde Staten willen internationale patrouilles op zee nabij Iran en Jemen

De Verenigde Staten willen een internationale militaire coalitie opzetten die patrouilles zou uitvoeren in het zeegebied rond Iran en Jemen. In dat gebied liggen belangrijke handelsroutes. De voorbije maanden waren er al verschillende incidenten waarbij tankers werden aangevallen.

Volgens de Amerikaanse generaal Joseph Dunford zijn de Verenigde Staten in gesprek met een aantal landen die de "politieke wil" hebben om de Amerikaanse plannen te steunen. De VS zou dan commandoschepen leveren. Andere landen zouden boten leveren die tussen die Amerikaanse schepen zouden patrouilleren.

In de Golf van Oman en de straat van Hormuz, nabij Iran, zijn de voorbije maanden verschillende schepen aangevallen.  Bij het laatste incident, midden juni, vloog een olietanker in brand nadat hij vermoedelijk geraakt was door een torpedo. Een maand eerder vond een soortgelijk incident plaats. De Verenigde Staten beschuldigden in beide gevallen Iran ervan achter de aanvallen te zitten, maar Iran ontkent dat.

In het zeegebied rond Iran en Jemen liggen belangrijke scheepvaartroutes. Er moet daar dan ook vrij gevaren kunnen worden, vindt generaal Dunford. De omvang van de hele operatie zal volgens de generaal afhangen van het aantal landen dat in de coalitie wil stappen. "Met enkele landen zal het maar een kleine missie worden. "Maar we zullen die uitbreiden naarmate meer landen willen meewerken."

Meest gelezen