Landbouwers mogen geen water meer oppompen uit IJzerbekken in West-Vlaanderen, "politie zal controleren"

Landbouwers mogen geen grote hoeveelheden water meer oppompen uit het IJzerbekken in de provincie West-Vlaanderen. Dat heeft gouverneur Carl Decaluwé beslist. Er zijn 27 West-Vlaamse gemeenten met waterlopen die tot het IJzerbekken behoren. "Iedereen zal zich aan het verbod moeten houden", zegt de gouverneur. "De politie zal controleren."

Net als vorig jaar is het waterpeil van de IJzer gezakt tot onder 2 meter 80. Dat is te laag. Er wordt ook weer warmer weer voorspeld, dan zal nog meer water verdampen en zal het peil verder zakken. De gouverneur van West-Vlaanderen heeft vanmorgen overlegd met iedereen die de waterpeilen in de gaten houdt. Hij heeft beslist dat er een algemeen captatieverbod komt.

Wat mag niet meer?

Dat betekent dat landbouwers geen water meer uit de waterlopen van het IJzerbekken mogen oppompen om hun velden te besproeien. Kleine hoeveelheden water om hun sproeimachines te vullen of om hun dieren te drinken te geven, mogen ze wel nog nemen.

Controle van politie

Het captatieverbod gaat onmiddellijk in. "We hebben geleerd uit de ervaringen van de voorbije jaren", zegt de gouverneur. "Iedereen zal er zich deze keer moeten aan houden! Ik heb overlegd met de procureur. De politie zal controleren op het naleven van het captatieverbod!"

Meest gelezen