Videospeler inladen...

Lichaam van door Napoleon geliefde generaal mogelijk ontdekt in Rusland, 200 jaar na zijn dood

Een ploeg van Franse en Russische archeologen vermoedt dat ze het lichaam ontdekt hebben van een van de favoriete generaals van de voormalige Franse keizer Napoleon Bonaparte. Generaal Charles Etienne Gudin stierf meer dan 200 jaar geleden door een kanonskogel op een Russisch slagveld.

Het lichaam werd enkele dagen geleden tijdens graafwerken aangetroffen onder de fundamenten van een dansvloer in een park in de Russische stad Smolensk, in het westen van Rusland, vlak bij de Wit-Russische grens. Daar, in de buurt van een burcht, werd in 1812 hevig gevochten tussen Franse en Russische troepen. De Franse en Russische archeologen vermoeden dat het om de stoffelijke resten van Charles Etienne Gudin gaat, een van de favoriete generaals van de Franse keizer Napoleon Bonaparte.

César Charles Étienne Gudin de la Sablonnière kwam op 22 augustus 1812 om het leven nadat hij was geraakt door een kanonskogel tijdens de mislukte Franse invasie van Rusland. Hij was toen 44 jaar. Gudin en Napoleon kenden elkaar goed, al van toen Napoleon nog een kind was, en de Franse keizer had naar verluidt veel respect voor de generaal. Gudin speelde zowel een rol tijdens de Franse Revolutie als tijdens de Napoleontische oorlogen.

Gudins naam is ook terug te vinden op de Arc de Triomphe in Parijs. In het Kasteel van Versailles staat een borstbeeld van de man en ook een straat in Parijs werd naar hem vernoemd, in het 16e arrondissement. Na zijn dood werd zijn hart uit zijn lichaam gesneden en naar Parijs gebracht, waar het een plek kreeg in een kapel op de beroemde Parijse begraafplaats Père-Lachaise. De rest van zijn lichaam zou op bevel van Napoleon begraven zijn in of nabij de burcht van Smolensk. (Lees voort onder de video.)

VIDEO: Bekijk de beelden van de ontdekte stoffelijke resten

Videospeler inladen...

(Beelden: Rabochy-put.be)

Geamputeerd

De archeologen troffen de stoffelijke resten aan in een doodskist. Volgens hen vertonen de resten verwondingen die overeenkomen met documenten uit die periode waarin staat dat Gudins linkerbeen werd geamputeerd als gevolg van verschillende verwondingen op het slagveld en hij schade opliep aan zijn rechterbeen. Daarom gaan ze ervan uit dat ze "hoogst waarschijnlijk" het lichaam van de Franse aristocraat hebben teruggevonden.

Archeologen zijn al lang op zoek naar het lichaam van Gudin. De ploeg van Franse en Russische onderzoekers was al bijna twee maanden in de regio van Smolensk aan het werk. Als de gevonden resten wel degelijk van Gudin zijn, zou dat een sensatie zijn, zeggen Russische historici. Er zal nu een DNA-test uitgevoerd worden om definitieve bevestiging te krijgen. De rechtstreekse afstammeling van de generaal heeft naar verluidt al toegezegd om naar Moskou te komen en genetisch materiaal af te staan voor zo'n analyse. Het resultaat daarvan kan volgens de onderzoekers wel nog meerdere maanden tot zelfs een jaar duren.

Als de DNA-test bevestigt dat het om Gudin gaat, zullen zijn resten naar Frankrijk gebracht worden en er in alle grandeur opnieuw begraven worden.

Meest gelezen