Videospeler inladen...

Liesbeth Homans (N-VA) eist "spijkerharde garanties" van CD&V en Open VLD over federale regering mét Vlaamse meerderheid

Vlaams minister-president Liesbeth Homans (N-VA) eist "spijkerharde garanties" van de andere Vlaamse partijen dat die niet in een federale regering zullen stappen zonder meerderheid aan Vlaamse kant. Pas dan kan er met hen een nieuwe Vlaamse regering worden gevormd. Dat liet Homans verstaan in de marge van haar 11-julitoespraak.

De verkiezingen van 26 mei liggen intussen al ruim 6 weken achter de rug. Aan Waalse zijde is er sinds vandaag een doorbraak: de Franstalige socialisten hebben de liberalen van de MR uitgenodigd met het oog op de vorming van een paars-groene Waalse regering.

Aan Vlaamse kant - waar N-VA-voorzitter Bart De Wever als informateur de touwtjes in handen heeft - ligt alles nog stil. "Wij willen in Vlaanderen niet de verantwoordelijkheid nemen om in zee te gaan met partners die ons niet tegelijk de garantie willen geven dat ze niet in een federale regering zullen stappen zonder Vlaamse meerderheid", zegt Vlaams minister-president Liesbeth Homans in "Het Journaal".

"Wij willen spijkerharde garanties", aldus Homans. "Maar die krijgen ze blijkbaar nog niet over de lippen." Die "ze", dan gaat het in de eerste plaats over Open VLD en CD&V. "Als zij eventueel in een Vlaamse regering zouden stappen, vragen wij dat ze principieel hun woord geven dat ze niet in een federale regering gaan stappen zonder Vlaamse meerderheid". Om aan zo'n Vlaamse meerderheid op federaal vlak te komen, is de N-VA de facto "incontournable".

Maar voorlopig doen de andere Vlaamse partijen dat niet en dus lijkt het er op dat er niet snel een nieuwe Vlaamse regering komt. "Maar we hebben een regering in lopende zaken", stelt Homans. "Ik ben vooral bereid om zowel Vlaams als federaal tot een regering te komen waar de belangen van de Vlamingen niet worden achtergesteld op de belangen van de Walen."

Bekijk hieronder het gesprek met Liesbeth Homans in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder het gesprek met Liesbeth Homans in "Terzake":

Videospeler inladen...

Homans pleit voor confederalisme

Liesbeth Homans hield vanavond haar eerste 11-julitoespraak aan het Groeningemonument in Kortrijk. Als Vlaams minister-president en als kopvrouw van haar partij breekt ze een lans voor het confederalisme. Een verdere aanpassing van de Belgische staatsstructuur noemt ze noodzakelijk. "Dit vergt een hervorming waarbij Vlamingen en Franstaligen vastleggen waarover zij nog samen willen beslissen en wat zij nog samen willen beheren."

Voor Homans is de Vlaamse ontvoogdingsstrijd nog niet klaar. "Laat ons blijven streven naar een staatsstructuur die de Vlamingen alle hefbomen in handen geeft om onze toekomst vorm te geven", zei ze.

Nederlands leren is een noodzakelijke voorwaarde voor integratie

Vlaams minister-president Liesbeth Homans (N-VA)

Dat Vlaanderen moet er niet alleen voor de Vlamingen zijn als het van Homans afhangt. "Daarom is een goede, geslaagde integratie van mensen met een migratieachtergrond in onze Vlaamse samenleving in het belang van iedereen en van onze hele samenleving."

Ze vraagt niet dat nieuwkomers hun eigen geschiedenis overboord gooien. "De essentie is niet waar iemand vandaan komt of wat haar of zijn geschiedenis is. De essentie zit in de gedeelde toekomst in Vlaanderen." Daarom moeten nieuwkomers de Vlaamse normen en waarden onderschrijven. "We moéten hen verplichten de grondslagen van onze open, democratische samenleving te erkennen."

"Wij verwachten dat zij onze publieke cultuur delen en deelnemen aan de samenleving", aldus Homans. "Onze publieke cultuur delen en aan de Vlaamse samenleving participeren kan niet zonder de kennis van onze taal. Nederlands leren is een noodzakelijke voorwaarde voor integratie."

Lees hier de volledige toespraak van Vlaams minister-president Homans (Word-bestand).

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen