Myria: “Vrouwen getroffen door strengere regels om Belgische nationaliteit te krijgen”

Vrouwen worden benadeeld door de strengere regels om de Belgische nationaliteit te krijgen. Dat stelt het federaal migratiecentrum Myria vast in zijn jaarrapport. Nadat de regels om Belg te worden zeven jaar geleden gevoelig werden aangescherpt, krijgen minder vrouwen dan mannen de Belgische nationaliteit.

In Europese landen verwerven doorgaans iets meer buitenlandse vrouwen dan mannen de lokale nationaliteit. In België is het net omgekeerd, stelt Myria vast. “Voor het vijfde jaar op rij zien we dat het aandeel van de vrouwen die de Belgische nationaliteit onder de 50 procent zit”, zegt Koen Dewulf van Myria. 

Hoe komt het nu dat België tegen de Europese trend ingaat? Myria heeft een sterk vermoeden dat dit vooral te maken heeft met de hervorming van het Belgische Nationaliteitswetboek in 2012. Door deze hervorming werden de regels om de Belgische nationaliteit te verwerven aangescherpt.  

Eén van de nieuwe voorwaarden om Belg te worden is bijvoorbeeld dat je als buitenlander bijna twee jaar voltijds gewerkt moet hebben in de 5 jaar voor de aanvraag. “We denken dat dit een sterke impact heeft op de mogelijkheid voor veel vrouwen om de Belgische nationaliteit te verwerven”, zegt Koen Dewulf.

Cijfers

Laten we even naar de cijfers kijken. Van de buitenlanders die de Belgische nationaliteit kregen, waren in 2012 nog 53 procent vrouw (20.900 vrouwen tegenover 18.800 mannen). 

Tussen 2012 en 2014 zien we echter een opvallende daling van het aandeel vrouwen bij de toekenning van de Belgische nationaliteit. Sinds 2014 is het aandeel van de vrouwen onder de 50 procent gezakt, terwijl het EU-gemiddelde vrij stabiel blijft.

Meest gelezen