AFP or licensors

Deze vijf Nederlandse steden zijn in de race om het Eurovisiesongfestival te organiseren

Vijf Nederlandse steden hebben zich vandaag kandidaat gesteld om het Eurovisiesongfestival 2020 in hun stad te organiseren. Het zijn: Rotterdam, 's-Hertogenbosch, Arnhem, Maastricht en Utrecht. Ze dienden daarvoor hun zogenaamd ‘bidbook’ in. De beslissing welke stad het wordt, valt in augustus.

Het was D-day vandaag voor de Nederlandse steden die graag volgend jaar het Eurovisiesongfestival op hun grondgebied willen zien neerstrijken. Vandaag moesten de kandidaturen binnen zijn. De steden dienden hiervoor hun ‘bidbook’ in bij de NPO in Hilversum. In dat bidbook proberen de steden de organisatie te overtuigen dat ze dé ‘place to be’ zijn voor het groots media-event.

Vijf steden hebben zich officieel kandidaat gesteld: Rotterdam, 's-Hertogenbosch, Arnhem, Maastricht en Utrecht. Andere steden die interesse toonden, waaronder Amsterdam, Den Haag en Breda, haakten al op voorhand af en dienden geen bidbook in.

“Het is fantastisch om te zien met welk enthousiasme en aandacht deze vijf steden gewerkt hebben aan hun bidbooks", zegt Shula Rijxman, voorzitter raad van bestuur van de NPO. "Een enorme klus die laat zien dat het Eurovisie Songfestival nu al door Nederland wordt omarmd."

Nederland mag het Eurovisiesongfestival volgend jaar organiseren, omdat Duncan Laurence de editie van dit jaar in Israël won. Waar het liedjesfestijn volgend jaar zal plaats hebben, wordt pas in augustus bekend gemaakt. Elk bidbook wordt nu bestudeerd. Criteria die belangrijk zijn, zijn locatie, de capaciteit en technische faciliteiten, infrastructuur, accommodatie en bereikbaarheid.

Het is al de vijfde keer dat onze noorderburen het Eurovisiesongfestival mogen organiseren. Hilversum, Amsterdam en twee maal Den Haag waren al eens gaststad. Geen van deze drie steden zal zich kandidaat stellen voor de editie 2020.

Overhandiging van het bidbook van de stad Utrecht
Sander Koning 06-23838139 sander@koningphoto.com

Meest gelezen