Oevers Zenne in Eppegem vol met gevaarlijke reuzenberenklauw

De reuzeberenklauw tiert welig langs de oevers van de Zenne, op het jaagpad langs de industriezone en de dorpskern van Eppegem bij Zemst. Het is een gevaarlijke plant die brandwonden kan veroorzaken als u in aanraking komt met het sap ervan. "De overheid moet er alles aan doen om hem te bestrijden", zegt Natuurpunt.

De plant ziet er best mooi uit maar hij staat eigenlijk op een zwarte lijst omdat het sap giftig is. Als u in aanraking komt met het sap, kunt u brandwonden krijgen. Komt het in contact met uw ogen, dan kunt u zelfs blind worden.

De reuzenberenklauw staat intussen ook op een Europese ‘blacklist’ van invasieve exoten. “Dat betekent dat bezit, transport, verkoop en kweek wordt verboden. Als ze worden aangetroffen, moet de overheid er alles aan doen om ze te vernietigen”, staat er op de website van Natuurpunt.

Vernietigen 

Volgens de Vlaamse Waterweg is de opdracht gegeven om de zone in Eppegem zo snel mogelijk te maaien en de plant daarna te vernietigen. "We zijn op de hoogte van het probleem daar", zegt Carolien Peelaerts van de Vlaamse Waterweg.

"Het is de bedoeling om die op korte termijn te gaan maaien. In een latere fase zouden we ook de wortels uitsteken. Dat gaan we doen vooraleer hij in bloei komt en de zaden gaat verspreiden zodat de plant zeker niet verder gaat verspreiden."

Maaibeheer

Ook in het nabijgelegen natuurgebied Dorent stond er de voorbije jaren veel reuzenberenklauw. “Door doorgedreven maaibeheer is dat intussen sterk verminderd”, weet Jeanne Peeters, ondervoorzitster van Natuurpunt Zemst.

“Het zou goed zijn dat het gedeelte langs de Zenne ook grondig wordt aangepakt voor het zaad de kans heeft zich te verspreiden. Dit is zeker geen onschuldige plant.”

Meest gelezen