PS nodigt Ecolo en MR voor verkennend gesprek over Waalse regering, Ecolo gaat in op uitnodiging

De PS zal de MR en Ecolo uitnodigen voor een "verkennend gesprek" met het oog op de vorming van een Waalse regering. Dat heeft het partijbureau van de PS unaniem beslist. Bedoeling is na te gaan of kan worden voortgebouwd op de zogenoemde klaproosnota die PS en Ecolo eerder hadden opgesteld.

De demarche van de PS is niet helemaal onverwacht. Aangezien PS en Ecolo samen niet over een meerderheid in het Waals Parlement beschikken, legden ze hun klaproosnota voor aan de andere Franstalige partijen. De PTB zei nee, gisteren zei CDH nee, en ook de MR leek de nota af te wijzen, hoewel gisteren duidelijk bleek dat de Franstalige liberalen niet weigerachtig stonden tegenover een geprek met PS en Ecolo.

Het lijkt erop dat de Waalse formatie in een stroomversnelling terechtkomt. "Tot nu toe wilde de PS een zo links mogelijke regering vormen, liefst met Ecolo en PTB", zegt tv-collega Goedele Devroy. "We waren in de situatie beland dat er eigenlijk maar een mogelijkheid overblijft om een Waalse regering te vormen, namelijk met de MR erbij."

Alles wijst erop dat de MR de uitnodiging van de PS zal aanvaarden. Ecolo zegt ook "ja", is gebleken  na een stemming op de partijraad. Die bijeenkomst duurde ruim 3 uur. Er waren 40 stemmen voor, 6 tegen en 9 onthoudingen

En wat met de federale formatie?

"Als PS, MR en Ecolo elkaar vinden op Waals niveau wordt de kans groter dat ze ook op federaal niveau samen zullen willen gaan en een paars-groene regering zullen willen vormen", zegt Devroy. Die zal aan Vlaamse kant geen meerderheid hebben, ook niet als CD&V mee aan boord wordt gehesen naast Open VLD, SP.A en Groen. "Dat is eigenlijk de regering die de N-VA en Bart De Wever absoluut niet willen." 

Hier zitten we uiteraard op het terrein van de speculatie, want tot nu toe houden Open VLD en CD&V dat de N-VA als grootste Vlaamse partij in de federale regering komt. "Voor er daar een bocht wordt gemaakt, zal het nog wel een hele tijd duren", besluit Goedele Devroy.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen