Represented by ZUMA Press, Inc.

Vloeit Russisch oliegeld naar uiterst-rechts in Italië? Geheime audio-opname van gesprekken in Moskou opgedoken

De Amerikaanse nieuwssite BuzzFeed publiceert een geheime opname van gesprekken van oktober in Moskou. Drie Russen overleggen met drie mannen van de Italiaanse Lega. Het gaat over oliecontracten en manieren om Russisch geld op illegale wijze te gebruiken voor de Europese verkiezingscampagne van uiterst-rechts, in Italië en bij uitbreiding in Europa.

18 oktober 2018 was Italiaans vicepremier en minister van binnenlandse zaken Matteo Salvini op bezoek bij president Poetin in Moskou. Tijdens dat bezoek hebben drie Russen een gesprek gehad met drie medewerkers van Salvini. Het gesprek in het prestigieuze Metropol hotel duurde een uur en een kwartier. Officieel ging het over een oliecontract. Maar uit de geheime opname blijkt dat het eigenlijke doel was tientallen miljoenen Russisch oliegeld door te sluizen naar de uiterst rechtse partij van Matteo Salvini, de Lega. Of het alleen bij gesprekken bleef of het contract ook realiteit is geworden blijft onduidelijk. 

We willen Europa veranderen. Het nieuwe Europa moet dicht bij Rusland staan.

Gianluca Savoini, nauwe medewerker van vice-premier Matteo Salvini

Samenzwering van Moskou met uiterst rechts?

"Salvini" zo zegt een man in de opname "is de eerste man die heel Europa wil veranderen. We willen niet afhangen van de beslissingen van de zogenaamde verlichten in Brussel en de Verenigde Staten." De stem zou van Gianluca Savoini zijn, een nauwe medewerker van Italiaans vice-premier Matteo Salvini. 

In zijn inleiding somt de medewerker nog een aantal Europese partners op van Salvini. Worden met naam genoemd: de FPÖ in Oostenrijk, AfD in Duitsland, Le Pen in Frankrijk, Orban in Hongarije en de Zweden-democraten. De naam van Vlaams Belang valt niet. Als de opname echt is, dan is het de eerste keer dat zulk expliciet bewijs opduikt van een poging tot samenzwering tussen Moskou en uiterst rechts in Europa. 

Contracten tussen Italiaanse en Russische oliemaatschappijen

BuzzFeed publiceert een volledige transcriptie van de geheime opname. Van de zes deelnemers wordt alleen Savoini met naam genoemd, de andere deelnemers heeft BuzzFeed niet geïdentificeerd. Af en toe vallen stukken van het gesprek weg, maar het overgrote deel is door de nieuwssite uitgetikt. Daaruit blijkt dat het niet om vage plannen gaat, maar dat de gesprekken vergevorderd zijn. "Aan onze kant is alles klaar, maar we moeten de laatste details bespreken" zegt één van de Russen.

De contracten om Russische olie te kopen zouden verlopen via het Italiaanse energiebedrijf Eni. Aan Russische verkoopskant gaat het ook om een grote maatschappij, al blijft het daar vager. Rosneft en Lukoil worden wel even met naam genoemd. Maar er zouden in elk geval ook tussenpartijen, zoals investeringsbanken, bij betrokken worden. 

Het geld dient een politieke campagne, met winst voor Italië en Rusland

Italiaanse onderhandelaar

Contract van anderhalf miljard dollar?

Het oliecontract zou een totale waarde van naar schatting anderhalf miljard dollar hebben. Eén van de Italianen heeft het in de gesprekken over een "korting" van 4 procent plus een extraatje, die op illegale wijze naar de Lega en de Europese kiescampagne zou kunnen gaan. Omgerekend zou dat zo'n 65 miljoen dollar zijn, 58 miljoen euro of daaromtrent. In Italië waren in oktober '18 buitenlandse giften voor verkiezingscampagnes verboden boven 100.000 euro. Sinds dit jaar zijn ook die "kleinere" bijdragen verboden. De Italianen zeggen in het gesprek ook dat het doel zeker niet zelfverrijking is. "Het gaat om een politieke campagne, met winst voor onze beide landen." 

Nooit een roebel, euro, dollar of een liter vodka van de Russen gekregen 

Matteo Salvini, leider van de Lega en Italiaans vicepremier
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Salvini ontkent

Matteo Salvini zelf heeft al gereageerd. Hij ontkent dat zijn partij ooit Russisch geld heeft gekregen. "Ik heb nooit een roebel, euro, dollar of een liter vodka aan Russische financiering gekregen" zegt Salvini in een communiqué. Hij voegt eraan toe dat hij klacht zal indienen, zoals hij in het verleden al eerder gedaan heeft. Zijn politieke tegenstanders, met name de linkse oppositiepartij Partito Democratico, roept Salvini op om voor het Italiaanse parlement klaarheid te scheppen. 

Nationalistische partijen en Moskou: al langer bevriend

De band tussen de Russische president Poetin en verschillende andere uiterst-rechtse en anti-Europese partijen is al langer duidelijk. Zo is bekend dat Marine Le Pen voor haar noodlijdende partij Front National (intussen Rassemblement National) een Russische lening kreeg. Filip Dewinter en andere vertegenwoordigers van Vlaams Belang zijn bij herhaling in Moskou geweest.

Het verhaal past ook in de context van de bijeenkomt van verschillende uiterst-rechtse leiders. Die probeerden onder impuls van de Lega en Matteo Salvini om één grote eurosceptische fractie in het Europees parlement te maken. Dat lukte gedeeltelijk, maar bijvoorbeeld de nationalistische Polen van Recht en Rechtvaardigheid stapten niet in de fractie, precies omdat ze niet door één deur kunnen met de Russische president Poetin. Ook Nigel Farage sloot uiteindelijk niet aan.

Maar er is natuurlijk een grote kloof tussen "sympathie voor Moskou" enerzijds en illegale inmenging met Russische geld in de Europese verkiezingen. De authenticiteit van de opname moet nog worden bevestigd. En de vraag blijft ook: bleef het bij plannen of is het akkoord over oliegeld er ook echt gekomen? 

Bekijk hieronder de reportage uit "Terzake":

Videospeler inladen...
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen