"Schoonste Boerenweide" van Vlaanderen ligt in Melkwezer

In Melkwezer, een deelgemeente van Linter, ligt de "Schoonste Boerenweide" van Vlaanderen. Een bekroning voor de "properste" weide, maar het is ook een prijs voor een "rijk" weiland. Landbouwer Tim Bottu mocht de prijs in ontvangst nemen.

Landbouwer Tim Bottu uit Melkwezer mag zich de trotse winnaar noemen van "de Schoonste Boerenweide van Vlaanderen", een prijs die voor de eerste keer uitgereikt wordt door Natuurpunt in samenwerking met Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) en Vlaamse Landmaatschappij (VLM).

Met de wedstrijd willen de initiatiefnemers landbouwers in de bloemetjes zetten die natuurrijke graslanden succesvol weten te integreren in hun landbouwbedrijf. Vlaams minister van Natuur en Landbouw Koen Van den Heuvel (CD&V) kwam het goede nieuws melden op het boerenerf van boer Tim. Op zijn weide grazen koeien, maar er staan ook veel kruiden en planten, en daar profiteren vooral vogels en insecten van. 

Extra inspanning

Het vraagt een inspanning van landbouwers om deze waardevolle graslanden in stand te houden en de opbrengsten liggen vaak lager dan op zuiver grasland. Daarom wil Natuurpunt de boer met de Schoonste Boerenweide belonen voor zijn inspanningen voor de natuur.

De vrouw van boer Tim, Elke, is tevreden met de prijs: "Vanuit economisch oogpunt is dit natuurlijk een minder rendabele weide, maar vanuit natuuroogpunt is het beter. Het gras is gevarieerder in soorten en dat maakt dat er ook andere planten bloeien en andere zaden voorkomen. Dat trekt dan weer andere insecten en kleine dieren aan, die op hun beurt interessanter zijn voor vogels. Het creëert een mooie meerwaarde voor de natuur, en niet alleen voor onze koeien die daar een lekkere beet gras wegnemen."

Wedstrijd

Alle actieve landbouwers die grasland uitbaten in het kader van een landbouwactiviteit mochten deelnemen. Kandidaten moesten een foto sturen van hun weide en enkele vragen beantwoorden. Op basis daarvan werden 10 finalisten geselecteerd. Een jury, samengesteld uit ecologische experten maar ook uit economen die het bedrijfsmodel bestuderen, bracht de finalisten vervolgens een bezoek.

De jury besliste dat Tim Bottu de prijs van "Schoonste Boerenweide" verdient. Hij ontvangt hiervoor een cheque van 1.000 euro voor een ecologische weideafrastering. Jarno Vandepoel uit Hoeleden krijgt de prijs van jonge belofte. Een jonge boer met een grote passie voor de Belgisch witblauw-dubbeldoelkoeien die hij op een duurzame manier en met respect voor eigen streek kweekt.

Meest gelezen