Patrouille Suisse (archieffoto)
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Showvliegers van Zwitserse luchtmacht vergissen zich van locatie en fleuren jodelfestijn op

Elitevliegers van het Zwitserse leger voerden afgelopen weekend een indrukwekkende luchtshow uit ter ere van vlieglegende Oskar Bider. Alleen hebben ze daarbij zich van locatie vergist. Het was de bedoeling om over Biders geboortestad te vliegen, in de plaats verrasten ze de bezoekers van een jodelfestijn.

De Patrouille Suisse is een apart eskadron van de Zwitserse luchtmacht, elitevliegers die symbool staan voor de precisie waarmee het leger zijn taken uitvoert. Geregeld vertonen deze showvliegers hun acrobatische kunsten. En dat deden ze ook afgelopen weekend. Alleen: ze vergisten zich van locatie.

De elitevliegers zouden zaterdag over het stadje Langenbruck vliegen, in het noorden van Zwitserland, en een show uitvoeren ter ere van Oskar Bider, die 100 jaar geleden overleed. Bider is een Zwitserse vlieglegende: hij was in 1913 de eerste die de Alpen overvloog en weer terugvloog, op 22-jarige leeftijd. Langenbruck is de geboorteplaats van Bider.

Alles verliep volgens plan. De leider van het eskadron ontwaarde vanuit de lucht grote feesttenten en vloog die kant op. De showvliegers voerden daar hun acrobatische vliegkunsten uit. Alleen vlogen ze niet over Langenbruck, maar wel over Mümliswil, 6 kilometer ten westen van Langenbruck. Daar was op dat moment het 31e Nordwestschweizerisches Jodlerfest aan de gang, een jodelfeest, dus.

Geen gps

Een woordvoerder van het Zwitserse ministerie van Defensie heeft zich verontschuldigd. Het type vliegtuigen waarin het team vliegt, de Northrop F-5E Tiger II, is niet uitgerust met gps of andere moderne techniek, daarom zijn ze ook niet meer geschikt voor actieve dienst en worden ze gebruikt voor vliegshows. De piloten gebruiken ouderwetse kaarten en viltstiften om te bepalen waar ze zich bevinden en vliegen ook op zicht, luidt het.

De bezoekers van het jodelfestival hebben naar verluidt wel genoten van het spektakel in de lucht.

Meest gelezen