AFP or licensors

Megan Rapinoe, topspeelster van Amerikaanse voetbalvrouwen: "Wij zullen uitnodiging Witte Huis weigeren"

De Amerikaanse voetbalvrouwen zullen niet ingaan op een uitnodiging van het Witte Huis om hun wereldtitel met president Donald Trump te vieren. Dat vertelde sterspeelster Megan Rapinoe dinsdag in een interview met CNN. "Ik zal niet gaan", herhaalde ze eerdere uitspraken daarover. "En ik geloof dat de andere leden van de ploeg met wie ik erover heb gesproken evenmin zullen gaan. Voor het Witte Huis is het gewoon een gelegenheid om ons te showen als de gasten van de dag."

Op het WK Voetbal voor vrouwen in Frankrijk versloegen de Verenigde Staten afgelopen zondag Nederland in de finale. Team USA won met 2-0 en werd zo voor de vierde keer wereldkampioen. Een prestatie die doorgaans gevierd wordt met een uitnodiging door de Amerikaanse president op het Witte Huis. Al is het deze keer lang niet zeker of de voetbalvrouwen zich daar zullen laten zien.

Dat heeft veel, zo niet alles, te maken met Megan Rapinoe (34), sterspeelster van Team USA. In de VS is ze een boegbeeld voor de holebigemeenschap. Ze wil ook een gelijk loon voor mannelijke en vrouwelijke topvoetballers. Rapinoe is een van de 28 speelsters die de Amerikaanse voetbalfederatie aangeklaagd heeft voor genderdiscriminatie.

Rapinoe hekelde al meermaals het politieke beleid van president Donald Trump, ze beschuldigt hem van seksisme en vrouwonvriendelijkheid en wil dat ook duidelijk maken. "Ik ga niet naar het f**king Witte Huis, geen sprake van", zei ze in een filmpje dat in de loop van het WK verscheen. "We gaan ook niet uitgenodigd worden, daar twijfel ik sterk aan."

Trump: "Megan moet eerst winnen voor ze spreekt"

Rapinoe kon op heel wat steun én kritiek rekenen voor haar opvallende activisme. En ook Trump reageerde in een reeks tweets. "Sportteams houden ervan om naar het Witte Huis te komen", en "Megan moet eerst WINNEN voor ze iets ZEGT. Finish the job, doe je werk. Ik heb nog geen uitnodiging verstuurd, maar nu nodig ik ze toch uit, winnen of verliezen." Rapinoe bleef ook na de tweets van Trump bij haar mening. "Het enige wat ik niet meer zou zeggen, is het f-woord", zei ze.

Rapinoe: "Wij willen niet gebruikt of misbruikt worden"

En wat nu, nu Team USA effectief wereldkampioen geworden is? Met Megan Rapinoe die niet alleen topschutter werd, maar ook uitgeroepen is tot de beste speelster van het tornooi? In een interview met CNN gisteren herhaalde Rapinoe dat ze nog altijd niet naar het Witte Huis wil gaan. "Ik zou niet gaan, en geen enkele medespeelster die ik erover gesproken heb, wil ook gaan."

Mijn boodschap aan Trump? Je hebt een enorme verantwoordelijkheid als leider van dit land om te zorgen voor elk individu, en dat moet je beter doen.

Megan Rapinoe

"Ik denk niet dat iemand in het team geïnteresseerd is. We hebben zo hard gewerkt om onze zaak op te bouwen, de dingen waar we voor vechten, de manier waarop we ons leven leiden. Ik denk niet dat wij willen dat dat gebruikt of misbruikt wordt door deze administratie." Volgens haar is een bezoek aan het Witte Huis "gewoon een gelegenheid van deze regering om ons te showen als hun gasten van de dag."

Wat zou haar boodschap aan Trump zijn, als ze hem zou ontmoeten? "Ik denk dat ik zou zeggen dat zijn boodschap is dat hij mensen uitsluit. Je sluit mij uit. Je sluit mensen uit die op mij lijken. Je sluit gekleurde mensen uit. Je sluit Amerikanen uit die jou misschien wel steunen. Je hebt een enorme verantwoordelijkheid als leider van dit land om te zorgen voor elk individu, en dat moet je beter doen."

2019 Getty Images

Meest gelezen