Test Aankoop start groepsvordering tegen Ryanair na stakingsgolf

Test Aankoop zet een nieuwe stap in zijn juridische veldslag met Ryanair : de consumentenorganisatie leidt een groepsvordering in tegen de luchtvaartmaatschappij na de stakingsgolf van vorige zomer. Daardoor werden ruim 170 vluchten van Ryanair geannuleerd, of waren ze zwaar vertraagd. Test Aankoop blijft een schadevergoeding eisen voor de vele gedupeerde passagiers, maar de lerse lagekostenmaatschappij weigert en roept overmacht in. Door nu voor een grote groep gedupeerden naar de rechter te stappen, wil Test Aankoop vermijden dat de zaak zou verjaren.

De werknemers bij Ryanair staakten in de zomer van vorig jaar vier dagen lang voor betere arbeidsvoorwaarden. Dat gebeurde in verschillende Europese landen, ook in België.  Duizenden passagiers zagen hun vlucht daardoor geschrapt of flink vertraagd. Volgens de Europese regels hebben ze recht op een schadevergoeding, maar tot nu toe is Ryanair niet over de brug gekomen. 

Verjaring dreigt

Test Aankoop stapte al snel naar de rechter om een schadevergoeding af te dwingen voor de vele gedupeerde passagiers. De consumentenorganisatie leidde een 50 individuele rechtszaken in bij de vrederechters in Zaventem en Charleroi, maar tot nu toe zonder gevolg. "In Charleroi loopt de procedure nog", zegt Simon November. "In Zaventem heeft de rechter zich onbevoegd verklaard." 

"Intussen dreigt de verjaringstermijn van één jaar te verlopen, met name voor de vele passagiers die nog niet naar de rechter zijn gestapt. En daarom schakelt Test Aankoop nu een versnelling hoger met een groepsvordering of "class action" bij de Brusselse ondernemingsrechtbank. Want we willen dat álle getroffen passagiers schadeloos worden gesteld."

"Géén overmacht"

Ryanair roept overmacht in om een schadevergoeding te weigeren. Want volgens de luchtvaartmaatschappij zijn de annulaties en zware vertragingen veroorzaakt door buitengewone omstandigheden, waarover Ryanair geen controle had. In dat verband noemde de Ierse lagekostenmaatschappij zich het slachtoffer van stakingsacties door "onredelijke" vakbonden.

Maar hier is géén overmacht in het spel, reageert Test Aankoop. "Het ging om stakingsacties van de eigen personeelsleden die niet tevreden waren met de werkomstandigheden. Dat zijn zaken waar Ryanair wel degelijk zelf controle over heeft", beklemtoont Simon November. "Het ging bijvoorbeeld niet om terreuraanslagen of extreme weersomstandigheden, waarvoor wel overmacht valt in te roepen." 

Gedupeerde passagiers hebben recht op een schadevergoeding, als hun vlucht bij Ryanair door de stakingen minstens drie uur was vertraagd, óf als hun vlucht werd geschrapt zonder dat ze minstens twee weken vooraf waren verwittigd. De vergoeding hangt af van de afstand, en bedraagt tussen 250 en 600 euro. Ook bijkomende schade, zoals de kosten voor een geboekt hotel, komt in aanmerking voor een vergoeding.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen