Vanmiddag de weg op? Let op voor het fenomeen "zomergladheid"

Wie vanmiddag de weg op gaat, moet uitkijken voor lokale zomergladheid. Daarvoor waarschuwt het Agentschap Wegen en Verkeer. Die zomerse gladheid wordt veroorzaakt door de voorspelde regen. Na een lange periode van droogte kan die regen de wegen gevaarlijk glad maken.

Na een lange periode van droogte wordt er vanmiddag regen voorspeld. “Maar het zal maar net voldoende zijn om het stof te blussen. En dan nog maar plaatselijk”, zegt weerman Frank Deboosere. 

Toch kan het door die lichte regenval plots gevaarlijk glad worden op de weg, zegt Veva Daniels van het Agentschap Wegen en Verkeer. Door de droogte is er de afgelopen tijd namelijk veel vuil op het wegdek blijven liggen: olieresten en stof.

Mayonaise

“Als het dan heel licht gaat regenen, gaan de gevallen regendruppels zich vermengen met dat vuil en dat kan een smerige, gladde laag vormen op het wegdek”, legt Daniels uit. Gemeenzaam wordt dat mengsel ook wel eens mayonaise genoemd, omdat het vergelijkbaar is qua vettigheid. 

“Dus wanneer je vandaag de weg op gaat, wees dan voorzichtig, want ook in de zomer kan het glad zijn op de baan”, waarschuwt de woordvoerder van Wegen en Verkeer.

Meest gelezen