Ongelukken tussen olifanten en treinen zijn helaas geen uitzondering in India.

India verjaagt olifanten van treinsporen met vervelend geluid van bijen

Wetenschappers in India hebben een systeem ontwikkeld om te voorkomen dat olifanten op treinsporen lopen. Op plaatsen waar dat vaak het geval is, worden toestellen geïnstalleerd die het geluid van bijenzwermen produceren. Dat lijkt in veel gevallen olifanten op afstand te houden.

De voorbije jaren zijn in India minstens 67 olifanten gedood door ongelukken met treinen. Vooral in de noordoostelijke deelstaten Assam en West-Bengalen is dat het geval. 

De spoorwegen hadden daar al 29 zones afgebakend waar wilde olifanten regelmatig oversteken. In die zones moeten treinen trager rijden, maar dat sluit niet uit dat de dieren wat verderop ook spoorlopen. (Lees verder onder de foto).

India heeft erg veel olifanten die in het wild rondlopen.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

De Indiase spoorwegen hadden nu een wedstrijd uitgeschreven om een systeem te ontwikkelen dat de kolossen van de sporen moet weghouden. De prijs is gewonnen door Plan Bee, een team van wetenschappers dat een ingenieus systeem verzonnen heeft. 

Het gaat om toestellen die langs de treinsporen worden aangebracht en die het geluid van bijenzwermen produceren. De olifanten lijken daar een hekel aan te hebben en blijven dus weg van de sporen. In een aantal testgevallen is dat ook erg effectief gebleken om wilde olifanten weg te houden van theeplantages en andere landbouwbedrijven in de streek. 

Het systeem is de voorbije jaren met succes uitgetest en zal nu op grote schaal gebruikt worden in de betrokken regio. 

Olifanten zijn als het ware het symbool van India en worden vereerd door hindoes. Een van de meest populaire hindoegoden is Ganesha, de god met het hoofd van een olifant, die geluk en welvaart brengt. 

Een standbeeld van de hindoegod Ganesha in Mumbai.

Meest gelezen