Videospeler inladen...

Zware brand bij afvalverwerker in Hamme

Bij afvalverwerker Mels in Hamme is zo'n 100 ton afval in rook opgegaan bij een zware industriebrand. De brand is intussen onder controle al zal er nog heel de voormiddag nageblust moeten worden. Omwonenden houden beter ramen en deuren gesloten. De brandweer waarschuwt chauffeurs ook voor neerslaande rook op de drukke N41. De brand is vermoedelijk spontaan ontstaan.

Afvalverwerker Mels in Hamme, op het industrieterrein Zwaarveld, heeft vier grote loodsen waar allerlei afval in bewaard wordt. In één van die loodsen is dinsdagavond brand uitgebroken. Meteen was er zware rookontwikkeling én geurhinder die tot in het naburige Dendermonde en Lebbeke waargenomen werd.

Het afval vatte vermoedelijk vuur door zelfontbranding. Niemand raakte gewond bij de brand maar de brandweer vraagt omwonenden wel om ramen en deuren gesloten te houden in de regio rond Hamme (ook Grembergen, Vlassenbroek en Dendermonde). 

Brandweer snel ter plaatse

De brandweer rukte snel uit en kon de brand beperken tot één loods. Het gebouw wordt intussen leeggemaakt om beter te kunnen nablussen. "Toen we hier arriveerden stond één loods in brand waar vooral plastic en ander afval opgeslagen wordt. Het gaat vermoedelijk om zo'n 100 ton afval. We hebben de hele nacht gewerkt om een uitbreiding van de brand naar de andere drie loodsen tegen te gaan en dat is gelukt", zegt kapitein Vandercruyssen van de brandweer. 

Zwarte rook

De brand zorgde voor zware rookontwikkeling en het verkeer werd er ook een tijdje omgeleid. Ook tijdens de ochtendspits kan er lokaal hinder zijn. "We vragen chauffeurs op de N41 om extra oplettend te zijn want daar kunnen plotse mistbanken opduiken. Dat is eigenlijk rook van de brand die neergeslagen wordt. We laten dat ook omroepen via de verkeersredactie", zegt de brandweer. 

Het is niet de eerste keer dat er bij Mels brand uitbreekt, het fenomeen van zelfontbranding duikt wel vaker op bij afvalverwerkers. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen