De 16 verdienstelijke Vlamingen van 2019 met de ministers van de (ontslagnemende) Vlaamse regering

16 "verdienstelijke Vlamingen" krijgen ereteken van Vlaamse regering

De Vlaamse regering heeft op deze Vlaamse feestdag 16 eretekens uitgereikt aan wat heet “verdienstelijke Vlamingen”. De 16 gelauwerden ontvingen een onderscheidingsteken en een oorkonde tijdens een officiële plechtigheid.

Het is de vijfde keer dat Vlaanderen eretekens uitreikt. Een ereteken is een onderscheiding voor Vlamingen die bijzonder verdienstelijk geweest zijn en door hun uitzonderlijke talenten hebben bijgedragen aan het positieve imago van Vlaanderen.

De 16 zijn: Anneleen Lenaerts (harpiste), Lode Wils (emeritus hoogleraar en geschiedschrijver van de Vlaamse Beweging), Françoise Chombar (CEO Melexis), Georges Monard (gewezen secretaris-generaal Ministerie van Onderwijs), Hans Bourlon en Gert Verhulst (die samen één ereteken krijgen als ceo's van Studio 100), Chris Lomme (actrice), Dirk Rombaut (directeur Passwerk), Vincent Leus (gedelegeerd bestuurder fonds Emilie Leus), Paul Vande Walle (ere-voorzitter vzw Ouders van Verongelukte Kinderen), Jean-Pierre Van Baelen (gedelegeerd bestuurder OLO), Jurn Verschraegen (directeur expertisecentrum voor dementie Vlaanderen), Ajit Shetty (ere-voorzitter Janssen Pharmaceutica nv), Vic baron Swerts (oprichter Soudal nv), Bart van Wijmeersch (neuroloog en MS-expert), Stig Broeckx (wielrenner), en Jean-Pierre Kruth (wereldautoriteit op het vlak van 3D-printing).

Het Vlaamse ereteken verleent geen voorrechten en er is ook geen geldprijs aan verbonden. Elke Vlaamse minister mag een kandidaat (of kandidaten) voordragen.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...