Videospeler inladen...

"Geschokt door de omstandigheden" wordt Filip Dewinter nieuwe voorzitter van Vlaams Parlement, onduidelijk voor hoelang

Door het ontslag van Kris Van Dijck (N-VA) wordt ondervoorzitter Filip Dewinter (Vlaams Belang) de nieuwe tijdelijke voorzitter van het Vlaams Parlement. "Ik zat hier niet op te wachten en was liever op een andere manier voorzitter geworden. Ik ben geschokt door de omstandigheden en vind het oneervol om op deze manier als voorzitter te moeten functioneren", reageert de Vlaams Belanger. Hoelang hij de functie zal uitoefenen, is nog onduidelijk. Dewinter heeft het Uitgebreid Bureau van het Vlaams Parlement morgen bijeengeroepen om te beslissen wat er moet gebeuren.

De Vlaams Belanger Filip Dewinter heeft in "Terzake" bevestigd dat hij het Uitgebreid Bureau van het Vlaams Parlement heeft samengeroepen om zich te beraden over wat er nu verder moet gebeuren. Na het ontslag van Kris Van Dijck (N-VA) als voorzitter van het Vlaams Parlement volgde ondervoorzitter Dewinter Van Dijck op.

"Blijf ik aan als voorzitter tot er een nieuwe regering is, of vinden de andere partijen dat er een nieuwe voorzitter ad interim moet komen", zegt Dewinter, die benadrukt dat hij zijn verantwoordelijkheid opneemt.

Het is voor mij oneervol om op deze manier als voorzitter van het Vlaams Parlement te moeten functioneren

Filip Dewinter (Vlaams Belang)

"Ik ben geschokt door de omstandigheden. Zeker dat dit allemaal gebeurt op 11 juli, waardoor de boodschap van het 11 julifeest natuurlijk volledig de mist in gaat. Het is voor mij oneervol om op deze manier als voorzitter van het Vlaams Parlement te moeten functioneren. Als ik als voorzitter functioneer, moet dat gedragen zijn door heel het parlement en niet alleen door omstandigheden die pijnlijk en absoluut niet aangenaam zijn", aldus Dewinter. 

In principe schuift Dewinter als eerste ondervoorzitter van het parlement door na het ontslag van Van Dijck. Dewinter krijgt daarbij alle bevoegdheden van een parlementsvoorzitter.

"Ik heb als waarnemend parlementsvoorzitter het Uitgebreid Bureau samengeroepen. Er zijn nu twee pistes. Ofwel blijft de waarnemend voorzitter zitten tot er een nieuwe Vlaamse regering is gevormd, ofwel wordt het parlement bijeengeroepen om een nieuwe voorzitter aan te duiden." Dewinter is de eerste optie het meest genegen, maar hij vreest dat de andere partijen zo snel mogelijk een nieuwe voorzitter zullen willen aanduiden. 

Over de feiten zelf, wil hij niets kwijt. "Dat is een privézaak. Maar als er politieke uitlopers zijn met fraude, is dat natuurlijk een ander paar mouwen". Dewinter benadrukt echter dat Van Dijck het voordeel van de twijfel geniet en het recht op verdediging heeft. "Dit werpt geen goed licht op de politiek. Een diepgaand onderzoek zal zeer nuttig zijn", besluit hij.

Bekijk het interview met Filip Dewinter uit "Terzake" hier en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Dewinter zal als eerste ondervoorzitter de eerstvolgende plenaire vergadering voorzitten. Dat is reglementair bepaald

Dirk Nuyts, persverantwoordelijke Vlaams Parlement

Dirk Nuyts, sinds 2008 de perswoordvoerder van het Vlaams Parlement, zegt dat dit een onuitgegeven situatie is in "Sporza Tour" op Radio 1. "Dit is nog nooit gebeurd. Het is een heel bizarre Vlaamse feestdag", aldus Nuyts.

Filip Dewinter zal als eerste ondervoorzitter van het Vlaams Parlement de eerstvolgende plenaire vergadering van het Vlaams Parlement voorzitten. "Dat is reglementair bepaald. Tijdens de eerstvolgende plenaire vergadering met Filip Dewinter als voorzitter zal een nieuwe parlementsvoorzitter aangeduid worden. Die zal de stoel van Dewinter onmiddellijk overnemen", zegt Nuyts.

Het voorzitterschap gaat in principe naar de grootste fractie. "Dat gebeurt na overleg met de verschillende fractievoorzitters. Dat is een overleg tussen de fracties van de meerderheid zoals we dat zeggen. Die beslissen samen wie er voorgedragen wordt. Dat gebeurt meestal op basis van unanimiteit. Als iedereen ermee akkoord gaat, wordt die persoon de voorzitter van het Vlaams Parlement. We gaan ervan uit dat de nieuwe kandidaat uit de N-VA-fractie zal komen, omdat de N-VA de grootste fractie in het Vlaams Parlement heeft", besluit Nuyts.

Beluister hier een gesprek uit "Sporza Tour" op Radio 1, waarin de woordvoerder van het Vlaams Parlement Dirk Nuyts uitlegt wat er nu staat te gebeuren:

Meest gelezen