Georges Gilkinet (Ecolo) over gesprek met PS en MR: "Als het business as usual is, dan is het zonder ons"

Ecolo-Kamerlid Georges Gilkinet zegt in "De ochtend" op Radio 1 dat de beslissing om te praten met PS en MR voor de vorming van een Waalse regering geen makkelijke beslissing was. Hij benadrukt dat de gesprekken verkennend zullen zijn. Waarom is Ecolo gisterenavond laat dan toch op de kar gesprongen? "We moeten onze verantwoordelijkheid nemen. We kunnen niet wachten voor sociale thema's en het klimaat. Andere partijen hebben zich buiten spel gezet, zoals CDH die naar de oppositie wil", legt Gilkinet uit. "We zullen proberen."

Gilkinet stelt dat Ecolo alvast niet geheel enthousiast is. De partijraad en stemming gisteren duurde ruim drie uur. "We zullen zien of de klaproosnota (die PS en Ecolo eerder hadden opgesteld, red.) een basis kan zijn voor discussie en voor een regering. Maar als het business as usual is, dan zal het zonder Ecolo zijn."

PS en MR hebben zonder Ecolo eigenlijk al een meerderheid in het Waalse Parlement. "Het is een risico daarom dat we zeggen "we zullen zien". Als Ecolo voelt dat PS en MR niets met ons willen doen, dan zal het zonder ons zijn. Maar we zullen écht proberen." Een eerste gesprek volgt de komende dagen. Een snelle formatie is daarbij geen doel op zich. "We moeten de tijd nemen om het goed te doen. Het doel is: de beste regering vormen met het beste programma."

Hebben deze gesprekken ook een gevolg op federaal niveau, met andere woorden: werken PS-MR-Ecolo nu samen voor die regering? "We weten nu nog niet of wie iets kunnen doen aan Franstalige kant, op federaal vlak is het wachten op de twee koninklijke informateurs (Didier Reynders en Johan Vande Lanotte, red.). We spreken met hen discreet."

We gaan niet in een regering om in een regering te zitten

Ecolo wil in een federale regering wel zijn "verantwoordelijkheid nemen", maar het hangt er vanaf tegen welke voorwaarden. "We gaan niet in een regering om in een regering te zitten", klinkt het. Bovendien blijft het moeilijk om met een partij als de N-VA in zee te gaan. "Onze kiescampagnes waren zeer tegenstrijdig. Dat wordt zeer moeilijk", vertelt Gilkinet. Hij houdt de boot af. 

Beluister hier het volledige gesprek met Georges Gilkinet in "De ochtend":

Meest gelezen