AFP or licensors

Na jarenlang juridisch getouwtrek is de Franse comapatiënt Vincent Lambert nu toch overleden

De Franse comapatiënt Vincent Lambert is overleden. In 2008 raakte hij in een onomkeerbare vegetatieve toestand na een zwaar motorongeluk en zijn lot was de inzet van een jarenlange juridische strijd tussen zijn ouders en zijn vrouw. Hij werd hét symbool van de discussie over euthanasie in Frankrijk. 

29 september 2008. De Fransman Vincent Lambert raakt zeer zwaar gewond na een zwaar verkeersongeval met zijn motor. Hij belandt in een diepe coma. Hoewel hij zelf kan ademhalen en af en toe bewegen, is er volgens zijn dokters onherstelbare hersenschade en is er geen enkele kans op herstel.

Jarenlange juridische procedureslag

In de jaren die volgden, barstte er een juridische strijd los binnen de familie van Lambert. Zijn vrouw en zes van zijn broers en zussen wilden dat de behandeling stopgezet wordt, maar zijn diepgelovige ouders probeerden dat met alle macht van de wereld tegen te houden en eisten dat hij in leven wordt gehouden.

De 42-jarige Vincent Lambert wordt op die manier het symbool van de euthanasie-discussie bij onze zuiderburen. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens besliste eind mei dat de apparatuur losgekoppeld moest worden, maar diezelfde avond oordeelde een Parijse rechtbank dat Lambert toch de nodige medische zorgen moest blijven krijgen, zodat hij in leven kon blijven. Uiteindelijk vernietigde het Hof van Cassatie dat laatste vonnis twee weken geleden en werd de behandeling gestaakt.

Vlak na de uitspraak van het Hof liet de advocaat van de vrouw al weten dat dit "het eindpunt van deze zaak" was. "Er zijn geen stappen meer mogelijk, want er zijn geen rechters meer om aan te spreken." Maar de ouders van Lambert dreigden met een vervolging voor moord. Enkele dagen geleden gaven ze wel aan dat zijn dood "onvermijdelijk was". "Als we het niet accepteren, kunnen we alleen maar berusten", schreven ze in een open brief.

Vanmorgen vroeg is Vincent Lambert overleden. De advocaat van de ouders heeft al laten weten dat zijn dood "een misdaad van de Staat" is. "Vincent is dood, vermoord door de Staat en door een dokter die zijn eed van Hippocrates verzaakt heeft."

Vincent is dood, vermoord door de Staat en door een dokter die zijn eed van Hippocrates verzaakt heeft

Advocaat ouders Vincent Lambert

"Met zijn dood komt er een einde aan het medisch-juridisch drama dat zijn familie tot op het bot heeft verdeeld", zegt correspondent Frank Renout. "Jaar in jaar uit lag Vincent Lambert in het ziekenhuis, zonder te kunnen bewegen of communiceren en werd hij met slangetjes gevoed."

Met zijn dood komt er een einde aan het medisch-juridische drama dat zijn familie tot op het bot heeft verdeeld

Frank Renout - correspondent

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen