2018 Getty Images

Gegevensbeschermingsautoriteit: "Zullen waarschijnlijk een onderzoek moeten instellen naar Google"

De Gegevensbeschermingsautoriteit, de vroegere Privacycommissie, zal wellicht een onderzoek openen naar de manier waarop Google omgaat met de opnames die gemaakt worden met Google Home of de Assistent-app. Dat heeft voorzitter David Stevens gezegd naar aanleiding van de opnames die via een medewerker gelekt zijn naar VRT NWS. Daaruit blijkt dat Google medewerkers laat luisteren naar opnames. Stevens roept ontstemde gebruikers op om een klacht in te dienen, zodat de Gegevensbeschermingsautoriteit een onderzoek kan instellen.

VRT NWS bracht gisteren aan het licht dat medewerkers van Google luisteren naar opnames die gemaakt worden met de slimme Google Home-luidspreker en de Assistent-app op smartphones. 

Toen dit bekend werd, heeft federaal minister van Privacy Philippe De Backer (Open VLD) meteen aan de Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA) gevraagd dit dossier uit te klaren.

Voorzitter David Stevens heeft nu in het Radio 1-programma “De ochtend” gezegd dat de Gegevensbeschermingsautoriteit wellicht een onderzoek zal moeten instellen omdat hij verwacht dat er één of meerdere klachten zullen volgen.

“Wij kunnen een onderzoek voeren op eigen initiatief of na een klacht, maar we kunnen geen onderzoek voeren na een instructie van een minister,  want wij zijn een onafhankelijke toezichthouder”, legt Stevens uit. “Maar wij hebben de boodschap wel begrepen en we zullen deze zaak moeten bekijken.”

Bekijk het gesprek met David Stevens in "De ochtend" en lees eronder verder:

Videospeler inladen...

Klacht indienen

Stevens gaat er namelijk van uit dat er klachten zullen binnenkomen bij de Gegevensbeschermingsautoriteit. Sterker zelfs: hij doet een oproep om klachten in te dienen.

“Als mensen zich gegriefd voelen of ontstemd zijn, kunnen ze een klacht indienen via ons online formulier.” Stevens hoopt dat er op die manier zo veel mogelijk klachten binnenkomen, zodat de Gegevensbeschermingsautoriteit "er zicht op kan krijgen waar mensen van wakker liggen en de Autoriteit correct kan optreden".

Stevens wil zich er voor het eventuele onderzoek nog niet over uitspreken of Google in de fout is gegaan. “Maar er zijn een aantal principes waar wij, net als in de reportage, vragen bij stellen. Hoe lang worden de gegevens bijgehouden? Voor welke andere doeleinden worden die mogelijks nog gebruikt? Het is duidelijk dat er mogelijks interessante juridische vragen kunnen worden gesteld.”

Tegelijk kan Stevens er begrip voor opbrengen dat Google opnames maakt om de algoritmes te trainen en dat het niet bedoeling is dat de gebruikers identificeerbaar zijn. “Normaal wordt dat door vertrouwelijkheidsovereenkomsten geregeld”, merkt Stevens op. Vanuit die optiek begrijpt Stevens dat Google ontstemd is dat de opnames bij VRT NWS terecht zijn gekomen.

Meest gelezen