Google reageert: "Bekijken mogelijkheden om verder te verduidelijken hoe we gegevens gebruiken"

Google bekijkt hoe het verder kan verduidelijken hoe het gegevens gebruikt om spraaktechnologie te verbeteren. Dat schrijft de internetgigant in een uitgebreide reactie op het nieuws dat het bedrijf medewerkers laat meeluisteren met opnames die  gemaakt worden met slimme luidsprekers en de Assistent-app. Het bedrijf laat ook weten dat het een aantal voorzorgsmaatregelen heeft genomen om te voorkomen er ongewild opnames worden gemaakt.

Toen VRT NWS gisteren naar buiten bracht dat Google medewerkers zonder medeweten van gebruikers laat meeluisteren met audio-opnames, gaf Google een eerste schriftelijke reactie aan onze redactie.

Daarin schreef Google dat het werk van deze mensen cruciaal is om spraaktechnologie te verbeteren en dat het maar om een klein aantal audiofragmenten gaat, “slechts ongeveer 0,2% van alle audiofragmenten”. De volledige reactie is te lezen in dit artikel.

Uitgebreide uitleg

Google heeft intussen ook een uitgebreide reactie gepubliceerd op de productblog van Google Nederland. Onder de titel “Meer details over hoe we spraakgegevens beveiligen” legt het bedrijf voor het eerst uitvoerig uit dat het wereldwijd taalexperts een “kleine set audiofragmenten” laat uitschrijven. 

“Dit is een essentieel onderdeel van het ontwikkelen van spraaktechnologie en noodzakelijk om producten zoals de Google Assistent mogelijk te maken”, voegt de zoekmachinegigant eraan toe.

Google schrijft ook dat het actie zal ondernemen tegen de medewerker die Nederlandstalige opnames heeft doorgespeeld aan VRT NWS.  Privacy- en beveiligingsteams van Google zijn de zaak aan het onderzoeken en Google bekijkt hoe dit in de toekomst voorkomen kan worden.

Onbewuste opnames

VRT NWS kreeg ruim 1.000 opgenomen fragmenten te horen. 153 daarvan waren onbewust opgenomen, zonder dat de gebruiker de opdracht had gegeven aan de Google Assistent. 

Google schrijft nu dat de taalexperts de opdracht krijgen deze achtergrondgesprekken of andere geluiden niet uit te schrijven. Alleen de fragmenten die aan Google zijn gericht mogen worden uitgeschreven.

Het bedrijf geeft wel toe dat er heel soms onbewust opnames gemaakt kunnen worden. Dit kan gebeuren als er in de achtergrond geluiden of woorden te horen zijn die door de software verkeerdelijk begrepen worden als de woorden waarmee de slimme luidsprekers geactiveerd worden: “Ok Google” of “Hey Google”. Google schrijft nu dat het er heel hard aan werkt om dit te voorkomen en dat er een aantal voorzorgsmaatregelen zijn genomen om te voorkomen dat dit thuis gebeurt.

Verduidelijken

Last but not least staat in het blogbericht te lezen dat het bedrijf er altijd aan werkt om de communicatie over instellingen en privacypraktijken te verbeteren. “Daarom bekijken we de mogelijkheden om verder te verduidelijken hoe we gegevens gebruiken om spraaktechnologie te verbeteren.” 

In de gebruiksvoorwaarden staat nu alleen dat er opnames gemaakt worden en dat die mits toestemming van de gebruiker gebruikt kunnen worden om de spraakherkenning te verbeteren. Dat er mogelijk mensen meeluisteren wordt niet uitdrukkelijk vermeld.

De volledige reactie van Google is te lezen op het productblog van Google Nederland.

Meest gelezen